10. Patosoffiranje počelo u Smederevu

Deseti Međunarodni multimedijalni festival “Patosoffiranje” održava se od 27. juna do 5. jula u Smederevu, u organizaciji pozorišta “Patos”.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

22:03

Default images

Festival “Patosoffiranje” se pod sloganom “Umetnost, rad, akcija!” održava na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo. Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i inostranstva, performanse, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 200 izvođača.

Uloga scenskih i drugih umetnosti menja se u skladu sa društvenom stvarnošću. Pokretačka funkcija i usmeravanje ukusa povlači i posebnu odgovornost umetnika. Takva orijentacija je imperativ kada stvaralaštvo preti da se izoluje i postane samo sebi svrha.

“Umetnost, rad, akcija!” moto je koji upućuje na našu opredeljenost ka umetnosti koja je delatna, okrenuta ka realnosti svakodnevice ali i opštijih duhovnih kretanja.

Program festivala je tematski uokviren izvođenjima posvećenim obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Dan otvaranja je počeo prikazivanjem filma Radio-televizije Srbije “Milunka Savić – heroina Velikog rata” u Istrojiskom arhivu, a festival zatvara monodrama “Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu”. U znaku jubileja je i dobar deo programa, gde gostuju trupe koje takođe ove godine proslavljaju svoje jubileje rada.

Aktivno i usmereno delovanje umetnosti ogleda se u brojnim programima posvećenim žarišnim tačkama savremenog društva. Oblasti od posebnog značaja su obrazovanje, koje poslednjih godina prolazi kroz brojna previranja; i vaspitanje čija se kriza ogleda u višestrukim nerazumevanjima koja rezultuju diskrimintorskim odnosom mladih jednih prema drugima.

S obzirom na to, odabran je niz radova koji preblematizuju ove teme. U sklopu programa izdvajaju se ciklusi različitih umetničkih oblika koje se bave obrazovanjem i marginalizovanim grupama. “Patosoffiranje” će takođe, po treći put, predstaviti svojim građanima “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama. Kako je festival multimedijalnog karaktera, izvođenja su predstave, performansi, izložbe, tribine, filmovi...

Izvođačke umetnosti ne bi mogle da deluju na društvo, niti da ostvare komunikaciju sa sredinom bez novinara i novinskih kuća koji svoj rad posvećuju kulturi i umetnosti. Na samom otvaranju festivala, novinarima su prvi put dodeljene nagrade “Niko Garone” za posebno angažovanje u kulturi Smedereva i Srbije.

Sadržaj festivala nije iscrpljen ovim programima. Ove godine posetioci festivala će imati priliku da se upoznaju i uživaju u svežim predstavama iz Srbije i Evrope.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Smederevo, fondacije TRAG, USAID, Institute for Sustainable Communuties, kancelarije Saveta Evrope i Poverenice za ravnopravnost. Staklnu podršku festivalu od osnivanja pružaju Centar za kulturu Smederevo i udruženje Bazaart iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: