Preminula pesnikinja Maja Anđelou

Američka pesnikinja, spisateljica i glumica Maja Anđelou preminula je u svom domu u Severnoj Karolini. Imala je 86 godina, prenose agencije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.05.2014.

16:44

Default images

Anđelou je važna ličnost američkog pokreta za građanska prava. Poznata je po seriji od šest autobiografskih knjiga koje su počele sa "I Know Why the Caged Bird Sings" 1969.

Napisala je više od 30 knjiga i dobitnica je Gremija za tri albuma na kojima ne peva već recituje.

Bila je profesor američkih studija na Vejk Forest univerzitetu u Severnoj Karolini.

Visoka, sa dubokim, veličanstvenim glasom, Anđelou je postala prva crnkinja koja je uživala u "mejnstrim" uspehu.
Foto: Beta/AP
Prošla je put od mlade majke koja je radila kao striptizeta, do autora najpopularnije pesme koja je recitovana na inauguraciji nekog predsednika.

Preživela je silovanje u detinjstvu. Radila je kao glumica, pevačica i plesačica 1950-ih i 1960-ih, da bi se 1970. probila kao pisac sa autobiografijom "I Know Why the Caged Bird Sings".

Družila se sa Malkomom Iksom, Nelsonom Mandelom i Martinom Luterom Kingom, bila je mentor Opri Vinfri...

Na inauguraciji Bila Klintona 1993. pročitala je svoju pesmu punu nade "On the Pulse of the Morning" koja je postala jedna od omiljenih. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: