Poziv na pomoć: Exit, Noć muzeja, Cineplexx

Uvedeno vanredno stanje u Srbiji nije samo upozorenje, to je pre svega poziv u pomoć, koji su danas uputili i brojni akteri kulture u Srbiji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

18:46

Default images

EXIT FESTIVAL

Exit fondacija poziva dobrovoljce iz cele Srbije da se prijave za pomoć u odbrani od poplava! Svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave svakog dana od 8 do 23h na broj telefona 021 6320 214, a Exit fondacija će, u koordinaciji sa državnim službama, uputiti dobrovoljce na mesta gde je pomoć potrebna.

“Pozivamo sve važne institucije, organizacije i pojedince da putem sajtova i raspoloživih društvenih mreža učestvuju u obaveštavanju javnosti o svim ključnim informacijama za pomoć ugroženim područjima (obaveštavanje o kritičnim mestima, važnim telefonima, brojevima žiro računa za pomoć...)”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Exit fondacija će, u saradnji s kompanijom “VodaVoda” u narednih deset dana obezbediti 100.000 litara pijaće vode, tako se i na konkretan način stavljajući na raspolaganje Vladi republike Srbije i kriznom štabu.

“Verujemo da zajedno sa vama možemo da pomognemo još više, jer posledice od elementarne nepogode nisu, nažalost, samo kratkotrajnog efekta. Štaviše, pomoć će tek biti neophodna. Zato nam pomozite da pomognemo onima kojima je pomoć u ovom trenutku najneophodnija”, navodi organizatori Exita.

NOĆ MUZEJA

Iako je odložena do daljeg zbog vanredne situacije, osnivači Noć muzeja organizovaće 17. maja u beogradskim i novosadskim muzejima prikupljanje pomoći za sve ugrožene.

Oni koji mogu, neka ponesu sve: od flašice vode do konzerve hrane, ćebadi, sredstava za higijenu, obuće i garderobe… U Beogradu će, od 18 do 21 sat, građani svoj doprinos moći da ostave u Etnografskom muzeju, Kolarčevj zadužbini, Pozorištu Boško Buha, Muzeju nauke i tehnike, Vojnom muzeju, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kući legata, Zepter muzeju, Muzeju grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, Muzeju primenje umetnosti, Kulturnom centru Beograda, Turističkoj organizaciji Srbije, Istorijskom muzeju Srbije, Muzeju Crvene Zvezde, Republičkom hidrometeorološkom zavodu – Opservatoriji u Karađorđevom parku, Narodnoj biblioteci Srbije, Muzeju Nikole Tesle, Kući kralja Petra, Austrijskom kulturnom forumu – Ambasadi Austrije, Muzeju PTT-a.

Novosađani će svoj doprinos za pomoć ugroženim stanovnicima Srbije moći da ostave od 10 do 18 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37), Studiju M (RTV RNS, Ignjata Pavlasa 3), Turističkoj organizaciji grada Novog Sada (Jevrejska 10), Američkom kutku (Petra Drapšina 3) i poslovnici OTP banke (Bulevar Mihajla Pupina 6) kako bi Crveni krst grada Novog Sada ovu pomoć preuzeo.

“Nadamo se da će se situacija u ostatku zemlje što pre normalizovati i da će naši vredni saradnici koji su pripremili pregršt odličnih kulturnih sadržaja, u najskorijem vremenskom periodu, prebroditi nemile događaje od ove nedelje, i realizovati predviđene programe svojim sugrađanima”, poručuju iz Noći muzeja. “O fenomenu kulture i umetnosti kao nasušnoj potrebi i preduslovu identiteta jednog naroda, kao i o potrebi za njihovim postojanjem kako u miru, tako i posebno u časovima nespokojstva, depresije i nostalgije svedoče mnogobrojna svedočanstva vrhunskih umetničkih dela, pozorišnih predstava, muzičkih izvođenja koja su nastala za vreme ratova, katastrofa i teških vremena.”

CINEPLEXX

Tokom narednog vikenda, svaki posetilac bioskopa Cineplexx, koji pošalje SMS na broj 1003, otvoren od strane Vlade Republike Srbije za pomoć ugroženom stanovništu u poplavljenim područjima naše zemlje, uz svoju bioskopsku ulaznicu će dobiti gratis male kokice.

Potrebno je samo da svaki posetilac prilikom kupovine svoje karte pokaže SMS koji je dobio slanjem poruke za pomoć najugroženijima.

Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći. Slanje poruke je moguće sa sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP).

Možda ne možemo da pomognemo svima, ali zajedno, verujemo da možemo da pomognemo mnogima: budimo množina - pomozimo!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: