Parobrod "Župa" plovi ka novom životu

Početak radova kojim će beogradski parobrod "Župa" biti sačuvan od daljeg propadanja i pretvoren u izložbeni prostor simbolično je obeležen 8. februara.

Beograd
Podeli

Projekat njegovog renoviranja, rekonstrukcije i revitalizacije podržali su Telenor fondacija, Gete institut i Muzej nauke i tehnike, a inicijativu je pokrenula Ustanova kulture Parobrod.

"U nesvakidašnjem prostoru parobroda ’Župa’ biće organizovani brojni edukativni, kulturni, umetnički, ekološki i zabavni programi. U saradnji sa organizacijama koje se bave ekologijom i kulturnim centrima planirano je održavanje kulturno-edukativnih aktivnosti namenjenih deci školskog uzrasta, ali i svim mladim ljudima zainteresovanim za tu vrstu projekata”, rekao je Zlatko Crnogorac, izvršni producent projekta iz Ustanove kulture "Parobrod".

Parobrod "Župa", poznat i kao vršnjak Titanika, predstavlja značajno industrijsko nasleđe iz istorije rečnog saobraćaja Srbije i nalazi se pod zaštitom Muzeja nauke i tehnike. Trenutno je u veoma lošem stanju, a plan organizatora je da ovaj objekat već na proleće bude osposobljen za prve izložbe.

Stalnu postavku činiće eksponati posvećeni istorijatu savremenog srpskog brodarstva, a drugi deo biće u vezi sa brodom "Župa", koji je 2013. godine proslavio svoj stoti rođendan.

Parobrod "Župa" prvi put je očišćen i otvoren za održavanje kulturnih manifestacija 2012. godine. Tehničkim radovima na renoviranju i rekonstrukciji saniraće se posledice višedecenijskog neodržavanja kako bi se brod zaštitio od potpunog propadanja i potonuća.

Transformacijom broda u izložbeni prostor grad Beograd dobiće novu kulturno-istorijsku lokaciju, atraktivnu za domaće i strane posetioce i ljubitelje reka. Kako na kompletnom akvatorijumu reka Save i Dunava u Beogradu ne postoji sličan adekvatan namenski objekat čija funkcija nije isključivo zabavnog karaktera, renovirani parobrod "Župa" biće i jedinstveni prestonički kulturni objekat na vodi.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu