Kultura u tranziciji: slučaj Srbije

Jubilej časopisa “Kultura”, koji kontinurano izlazi već 45 godina, obeležen je 29. januara u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka promocijom 140. broja, čija je tema “Kultura u tranziciji: slučaj Srbije”.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

09:48

Default images

Zbog čega nema sazrevanja bez stupanja u dijalog sa ljudima suprotnog mišljenja, kako negovati preduzetnički duh u birokratskom svetu, šta je to kultura straha, da li je filozofija zaista prevaziđena, koje su kontradikcije kulture u tranziciji i koliko smo daleko od uravnoteženog delovanja - neka su od pitanja na koja pokušava da odgovori novi broj časopisa “Kultura”, koji je 2013. navršio 45 godina neprekidnog izlaženja, a finansira ga Ministarstvo kulture, prenosi portal SEEcult.

Temat novog broja “Kulture” - časopisa za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku, čine dorađeni referati sa konferencije posvećene kulturi u tranziciji u Srbiji, održane u maju 2013. u Beogradu, u organizaciji ZAPROKUL-a i Srpskog sociološkog duštva (SSD).

Iako je SSD, osnovano 1954. kao nacionalna asocijacija sociologa u Srbiji, do sada organizovalo 37 naučnih konferencija, tek je poslednja, održana 25. maja 2013. godine, bila posvećena kulturi.
www.facebook.com/zaprokul
Novi broj “Kulture” predstavili su glavni urednik prof. dr Aleksandar Prnjat, jedan od autora dr Miloš Nemanjić, urednik teme broja prof. dr Slobodan Antonić i odgovorna urednica Marina Lukić Cvetić, koja je i v. d. direktora ZAPROKUL-a. U publici su bili i autori poslednjeg broja “Kulture” - Milena Dragićević Šešić, Žarko Trebješanin, Jelena Đorđević, Branimir Stojković…

Uz podsećanje na pokretača “Kultura” Stevana Majstorovića, koji je bio i urednik prvih 18 brojeva, na promociji je naglašen značaj kontinuiranog izlaženja tog časopisa i njegovog opstanka do danas, za razliku od drugih časopisa tog tipa, koji su u međuvremenu ugašeni (Delo, Ideje...).

Autori temata broja “Kultura u tranziciji: slučaj Srbije”, pored Slobodana Antonića (Pink tranzicija u Srbiji), su i Miloš Nemanjić (Kultura Srbije na raskršću 20. i 21. veka - nedovršeni model), Dragan Žunić (Obim pojma kulture i kulturna politika), Zoran Avramović (Srpska kultura u tranziciji - nove kontradikcije), Vesna Đukić (Strateške dileme savremene kulturne politike u Srbiji - koliko smo daleko od uravnoteženog delovanja) i Dragan Koković (Kultura u krizi i kriza kulture: slučaj Srbije).
www.facebook.com/zaprokul
Tu su i tekstovi Branislava Stevanovića (Tragom jednog istraživanja: neke vrednosne nedoumice kulturne politike Srbije), Slobodana Miladinovića (Konstante kulturnog konteksta i tranzicija), Slobodana Vladušića (Tranzicija kao prelaz od kulture polisa u kulturu megapolisa), Slobodana Reljića (Širenje demokratske kulture kao industrija nove kolonijalne svesti), Slavoljuba Lekića (Kulturni obrazac geopolitičkog parazitizma) i Lidije Cvetić (Tradicija i tranzicija /kulturna kontraverza).

U broju kojim se obeležava jubilej časopisa našli su se i tekstovi Vladete Jerotića, Dušana Pajina, Đura Šušnjića, Ratka Božovića, Darka Tanaskovića, kao i tri istraživanja: “Konstantin Veliki - sveti ratnik konjanik”, “Stefan Nemanja i buđenje nacionalne svesti u Srba” i “Zašto posećenost Noći muzeja ne predviđa posećenost muzeja tokom godine”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: