Obeležena 80-godišnjica rođenja Branka Miljkovića

U Narodnom pozorištu u Nišu večeras je održana svečana akademija povodom osamdesetog rođenadana pesnika Branka Miljkovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.01.2014.

21:50

Default images

Besedu Branku Miljkoviću održao je akademik Matija Bećković, a svečanosti su prisustvovali i pesnici, raniji dobitnici nagrade "Branko Miljković".

Osim toga prikazan je umetnički program u kome je osim podsećanja na lik i delo Branka Miljkovića predstavljeno takozvano novo čitanje poezije Branka Miljkovića, a emitovan je i jedini audio snimak pesnikovog glasa.

Glumac Aleksandar Mihailović govorio je stihove iz pesme "Uzalud je budim". Svečanom akademijom počela je "Godina Branka Miljkovića", proglašena povodom pesnikovog 80. rođendana.

Tim povodom, u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, u okviru izložbe "Zaveštanja i pokloni", tokom februara, biće predstavljene zbirke nasleđa Branka Miljkovića i Stevana Sremca.

"Ove zbirke dobile su status nacionalnog dobra od velikog značaja i na taj način su ova dva naša pisca svrstana u društvo Miloša Crnjanskog, Veselina Čajkanovića i drugih", rekao je Slaviša Popović direktor Narodnog muzeja u Nišu.

Deo programa Godine osvećene Branku Miljkoviću, biće i konkurs za stipendiju Branko Miljković koja će biti dodeljena najboljem studentu doktorskih studija, čija je tema doktorata vezana za delo ovog pesnika.

Po završetku konkursa biće održan i naučni skup, 15. marta na Filozofskom fakultetu u Nišu, posvećen Branku Miljkoviću, a Filozofski fakultet će biti i izdavač sabranih dela Branka Miljkovića.

"Pokrenuli smo i akciju opremanja spomen-sobe Branka Miljkovića pod istim krovom gde je i spomen soba Stevana Sremca i očekujemo da to bude završeno oko 15. juna", rekao je Aleksandar Cvetković presednik Odbora za obeležavanje ovog jubileja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: