Arhiv Srbije: Tajne Prvog svetskog rata

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić najavio je da će Arhiv povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. prirediti izložbu nepoznatih dokumenata Arhiva o ratu koja će istovremeno biti postavljena u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju.

Izvor: Tanjug
Podeli

U okviru posebnog programa koji će se sprovoditi od 2014. do 2019. planirano je i izdavanje zbirke, javnosti i stručnim krugovima, do sada nepoznatih dokumenata o Prvom svetskom ratu za koje se može očekivati da će izazvati pažnju međunarodne javnosti i uticati na novo sagledavanje pitanja odgovornosti za izbijanje rata.

Perišić je istakao da je 2013. godina bila za Arhiv Srbije jedna od uspešnijih, ali i najnapornijih. Kako je saopšteno, u protekloj godini Arhiv Srbije je priredio četiri izložbe, objavio pet izdanja, potpisao Protokol o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Protokolom je dogovorena saradnja koja će se odvijati u različitim vidovima, a među kojima je najbitniji da će Narodna skupština ustupiti svoj hol za izlaganje dokumenata na temu Prvog svetskog rata iz fondova Arhiva Srbije.

U izdavačkoj delatnosti, Arhiv Srbije će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti objavljivanju dokumenata koji se odnose na istoriju srpske diplomatije.

Nastaviće se i saradnja sa Glavnom arhivskom upravom grada Moskve na publikovanju dokumenata o srpsko-ruskim društvenim, političkim i kulturnim vezama.

Prva tri toma zbornika dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva za period od 16. veka do 1917. godine objavljena su u prvoj fazi realizacije projekta. U drugoj fazi, planirano je da budu objavljena još dva toma za period od 1918. godine.

Perišić je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje saradnje sa turskim arhivima, a stručnjaci Arhiva Srbije bili su u prilici krajem decembra 2013. godine da posete Otomanski arhiv u Istanbulu i dogovore potpisivanje Protokola o saradnji koji će omogućiti istraživanje dokumenata od značaja za istoriju srpskog naroda, što će biti, kako je saopšteno, strateški projekat za srpsku nauku i kulturu.

Perišić je naglasio da srpska nauka i država nisu više od sto godina uspele da se organizovano bave sistematskim istraživanjem u Otomanskom arhivu i da će navedeni projekat, koji će trajati godinama, značajno produbiti naša istorijska znanja i nacionalno pamćenje.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, direktor Arhiva Srbije je govorio i o problemima Arhiva Srbije i istakao da je jedan od najvećih nedovoljan broj zaposlenih s obzirom na značajno povećan obim poslova. (Kraj) ksp/drm

Ostalo

Preminuo dirigent Imre Toplak

U Novom Sadu je u nedelju, 29. decembra, u 81. godini preminuo Imre Toplak, dirigent i profesor novosadske Akademije umetnosti u penziji, saopštilo je Srpsko narodno pozorište (SNP).

Ostalo ponedeljak 30.12. 17:02 Komentara: 2

NKSS: Što pre pristupiti “Kreativnoj Evropi"

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) apelovala je na Ministarstvo kulture i informisanja da što pre finalizuje proceduru pristupanja Srbije programu "Kreativna Evropa", koji od 1. januara 2014. zamenjuje program "Kultura 2007-2013".

Ostalo nedelja 29.12. 17:34 Komentara: 0
strana 1 od 33 idi na stranu