NKSS: Što pre pristupiti “Kreativnoj Evropi"

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) apelovala je na Ministarstvo kulture i informisanja da što pre finalizuje proceduru pristupanja Srbije programu "Kreativna Evropa", koji od 1. januara 2014. zamenjuje program "Kultura 2007-2013".

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.12.2013.

17:34

Default images

Ova asocijacija traži da Ministarstvo omogući savetodavnu i tehničku pomoć kulturnom i kreativnom sektoru za učešće u tom programu Evropske komisije, objavio je danas portal "Seecult.org".

NKSS je pozvala javnost da zajedničkom reakcijom "ne dozvoli da još jedan kanal međunarodne saradnje i izvora sredstava ostane nedostupan za razvoj kulturne i umetničke produkcije u Srbiji".

Kako podseća NKSS, iako se ovih dana završava program "Kultura 2007-2013", Srbija još nije pristupila programu "Kreativna Evropa", a resorno ministarstvo, čekajući da finalizira administrativnu proceduru potpisivanja međunarodnog sporazuma sa Evropskom komisijom, nije formiralo implementaciono telo - Desk Kreativne Evrope.

Konkursi su već u toku, za zahtevne aplikacione procedure neophodno je uspostavljanje partnerstava sa evropskim organizacijama, pa NKSS traži od Ministarstva "da hitno omogući stručnu i tehničku podršku u složenom višemesečnom procesu razvijanja projekata i konkurisanja".

NKSS apeluje da taj posao nastave profesionalci iz Kancelarije Tačka kulturnog kontakta, "umesto da se ponovo neko ''uči na nama''", jer ta Kancelarija ima dragoceno iskustvo stečeno kroz primenu programa "Kultura 2007-2013".

Asocijacija podseća da su u okviru tog programa naše organizacije i institucije učestvovale u 65 kooperacionih i 34 prevodilačka projekta, čime je obezbeđeno više dva miliona evra.

Primena programa "Kreativna Evropa", koji su odobrili Evropski parlament 19. novembra i Savet EU 5. decembra 2013, počinje od januara 2014. Novi konkursi raspisani su još 10. decembra. Rokovi za prijavu su 5. mart 2014. za evropske projekte saradnje, 12. mart za projekte književnih prevoda i 19. mart za projekte evropskih platformi i evropskih mreža.

Ministarstvo kulture saopštilo je nedavno da je uputilo pismo o namerama za učešće u "Kreativnoj Evropi" Generalnom direktoratu Evropske komisije za obrazovanje i kulturu. Očekuje se da EK dostavi Nacrt međunarodnog sporazuma o učešću Srbije, nakon čega bi započele interne procedure, kao i procedure u nadležnim telima EU radi pristupanja tom programu.

Pozivajući se na informacije preuzete sa sajta Generalnog direktorata, Ministarstvo je saopštilo da bi EK trebalo do 31. januara da potvrdi da li potencijalni korisnici iz Srbije mogu da učestvuju na konkursima i pre zvaničnog potpisivanja Sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: