"Otišla je Ružica, diva i gladijator"

Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umetnika i pozorišnog gladijatora, smatraju njene kolege.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ružica Sokić preminula je danas posle duge i teške bolesti u 79. godini.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta" iz 1973. u kome je Ružica Sokić igrala prostodušnu uličarku za koju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli, rekao je Tanjugu da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za sprsko pozorište". "Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik", rekao je on.

Glumac Svetislav Bule Goncić rekao je: "Na Ružinim, na plećima te generacije, mi danas stojimo i postojimo. Od 1961. bila je član Ateljea 212, a od šezdesetih dobija nagrade kao proslavljena glumica: "Kad budem mrtav i beo, Žuta, svi se sećamo... I naravno Aca Popović. Ona je glumica koja je zajedno sa njenim kolegama otkrila Acu Popovića. Velika glumica, značajna glumica našeg glumišta je otišla."

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom (Tri sestre, Play Popović...) nazvala ju je "pozorišnim gladijatorom".

"Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu", rekla je Vujićeva.

Beogradski mediji prenose i reagovanja teatrologa Jovana Ćirilova, koji je rekao da je "umrla jedna izrazita glumica sa naših prostora", koja je u farse Ace Popovića unela "onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog", kao i glumica Gorice Popović i Dare Džoki,ć koje su izuzetno pogođene vešću o smrti Ružice Sokić.

Ostalo

Preminuo dirigent Imre Toplak

U Novom Sadu je u nedelju, 29. decembra, u 81. godini preminuo Imre Toplak, dirigent i profesor novosadske Akademije umetnosti u penziji, saopštilo je Srpsko narodno pozorište (SNP).

Ostalo ponedeljak 30.12. 17:02 Komentara: 2

NKSS: Što pre pristupiti “Kreativnoj Evropi"

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) apelovala je na Ministarstvo kulture i informisanja da što pre finalizuje proceduru pristupanja Srbije programu "Kreativna Evropa", koji od 1. januara 2014. zamenjuje program "Kultura 2007-2013".

Ostalo nedelja 29.12. 17:34 Komentara: 0
strana 1 od 33 idi na stranu