Čuveni dr Timo Borst gostuje u Beogradu

Vodeći nemački naučnik iz oblasti semantičkog veba dr Timo Borst ovih dana gostuje u Beogradu gde će u Goethe-Institutu i na Filološkom fakultetu predstaviti svoje ideje u vezi sa inovacijama u bibliotekama i njihovim razvojem.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

18:46

Default images

U okviru posete Beogradu koju organizuju Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Goethe-Institut Beograd, Timo Borst će održati predavanje „Biblioteke i semantički veb“ u petak, 29. novembra u 13.30 časova u Goethe-Institutu.

Dan kasnije, u subotu 30. novembra u 11 časova na Filološkom fakultetu dr Borst učestvovaće na okruglom stolu „Budućnost bibliotekarstva u Srbiji“ čiji je onlajn prenos (live streaming) obezbedio Računarski centar Univerziteta u Beogradu na OVOJ ADRESI. Dr Timo Borst je vrhunski nemački naučnik iz oblasti semantičkog veba i rukovodilac Odeljenja za inovativne informatičke sisteme i tehnologije izdavaštva u Centralnoj biblioteci za privredne nauke grada Kila.

Kao IT stručnjak sa doktoratom iz političkih nauka, radio je neko vreme na razvoju i korišćenju softvera u oblasti društvenih nauka, istraživanju i nastavi. Njegove oblasti ekspertize obuhvataju virtuelno istraživačko okruženje, digitalne biblioteke, tehnologije semantičkog veba i organizacione aspekte IT procesa u istraživačkim projektima. Borst je koorganizator SWIB-a (Semantički veb u bibliotekama), godišnje konferencije koja se bavi primenom semantičkog veba u bibliotekama.

Dr Timo Borst je lider u oblasti inovativnih informatičkih sistema i tehnologija izdavaštva, a ove godine je na Međunarodnoj konferenciji biblioteka u Minhenu dobio prestižnu nagradu „LIBER Award for Library Innovation“.

Jedna karakteristika semantičkog veba je da omogućava mašinsku pretragu i precizno pronalaženje informacija u velikim bazama podataka. Biblioteke koje ne budu u narednom periodu prilagodile svoje baze podataka ovoj vrsti pretrage, postaće „nevidljive“ za pretraživače iz sveta. Biblioteke u Srbiji planiraju prilagođavanje svojih podataka ovim novim trendovima. Poseta i predavanje dr Tima Borsta daće značajan doprinos podsticaju razvoja srpskog bibliotekarstva u kontekstu razvoja semantičkog veba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: