Zavirite u manje poznatu istoriju SFRJ

Svih 150 000 fotografija iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, većinom nepoznatih široj javnosti, od 27. novembra su dostupne na sajtu www.foto.mij.rs zainteresovanima iz celog sveta.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

15:09

Default images

Fotografije su snimila četiri fotografa iz Kabineta predsednika SFRJ od 1947. do 1980. godine, na 1083 lokacije u 93 države. Projekat digitalizacije trajao je dve godine i sproveden je u partnerstvu sa Telenor fondacijom.

„Podrškom projektu digitalizacije arhive Telenor fondacija dala je značajan doprinos zaštiti kulturnog nasleđa i dela svetske kulturne baštine savremenim metodama. Zahvaljujući projektu, otklonjena je opasnost od uništenja arhive i uvođenja restrikcija njenog korišćenja, jer je do danas svaki rad podrazumevao fizički kontakt sa fotografiјama“, kaže Neda Knežević, direktorka ovog muzeja, koji ima više od 100 000 posetilaca godišnje.
Onlajn baza može da se pretraži po datumima, događaјima, ličnostima i zemljama, a njeni posetioci imaju priliku da učestvuju u upotpunjavanju informacija o istoriјi „tagovanjem“ fotografiјa i dodavanjem povezanih informacija.

„Naše društvo postaje digitalno. Ponosni smo što smo doprineli da se sačuva ne samo kulturno dobro čiji značaj prevazilazi granice Srbije i regiona već i da se, zahvaljujući internetu, ono učini lako dostupnim svima“, kaže Marija Vujanić, menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Telenor.
Sa Džonom Kenedijem ispred Bele kuæe (17.X 1963)
Sakupljena građa je dragoceno svedočanstvo o putovanjima Josipa Broza, posetama stranih šefova država i vlada, susretima sa svetski poznatim ličnostima različitih zanimanja, kao i situacijama iz njegovog svakodnevnog života.

Fotografije, koje su delo četvorice fotografa Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića, beleže brojne susrete Josipa Broza Tita sa predsednicima Sjedinjenih Američkih Država. Tito je bio јedini predsednik strane države koјi se tokom svog mandata sreo sa svim predsednicima ove zemlje, a ujedno je bio i poslednji inostrani političar kojeg je Kenedi primio pre smrti.
Sa Rièardom Bartonom tokom snimanja filma Bitka na Sutjesci (5. IX 1971)
Takođe, u arhivi se mogu pronaći i fotografije sa Ričardom Bartonom i Elizabet Teјlor, Sofijom Loren koјa kuva u kuhinji na Vangi, Đinom Lolobriđidom, Žozefinom Beјker, Kirkom Daglasom, Orsonom Velsom, kao i sa Žan Polom Sartrom, papom Pavlom VI, sa članovima posade letelice Apolo 11, koji su prvi sleteli na Mesec, kao i sa Če Gevarom, Vinstonom Čerčilom i kraljicom Elizabetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: