Kako će se dalje razvijati Savamala?

Gete Institut u Beogradu danas će u Savamali obeležiti završetak programske godine projekta "Urban Incubator: Belgrade".

Izvor: Tanjug
Podeli

Nizom dešavanja biće predstavljeni ostvareni rezultati i pokrenuti procesi, izvršena unutrašnja i spoljna evaluacija i preispitane perspektive kompleksnog projekta i pojedinačnih projekata u njegovom sastavu, kao i mogućnosti za dalji razvoj Savamale.

Autori projekata u okviru "Incubator: Belgrade" i njihovi timovi će u svojim prostorijama u Savamali javnosti predstaviti rezultate višemesečnog rada, poput izložbi, video-radova, instalacija ili "akustičke ture" Savamalom.

Iz štampe će izaći drugi broj časopisa Weltstadt, posvećen Beogradu, kao i treći broj časopisa Camenzind, u čijem su središtu upravo Savamala i projekat "Urban Incubator: Belgrad".

Šira javnost će prvi put dobiti priliku da se upozna sa "Modelom za Savamalu" ispod Brankovog mosta, kao i sa dugoročnim umetničkim istraživanjem pod nazivom "Kafana", koje sprovode Nina Todorović i Petar Terzić.

U okviru projekta "Urban Incubator: Belgrade" u Savamali od marta su se odvijali brojni programi i aktivnosti, sa učesnicima iz zemlje i inostranstva.

Organizovane su raznovrsne radionice, javne priredbe, izložbe, diskusije i druge manifestacije. Svi programi odvijali su se u prostorima koje su učesnici projekta prethodno sami renovirali, uz minimalna sredstva, i pretvorili ih u centre umetničkih i kulturnih zbivanja.

Pored ruševina "Španske kuće", tu je i "Župa", brodska olupina iz davnih vremena, usidrena na oblama Save, a ne treba zaboraviti ni same ulice i trgove Savamale.

Različiti likovni, urbanistički, arhitektonski i socijalni projekti privukli su pažnju žitelja ove četvrti, pa i drugih Beograđana, dok su umetničke akcije i intervencije u Savamali, usmerene ka njenom preporodu, podstakle nova prijateljstva i partnerstva, navedeno je u saopštenju Gete Instituta.

strana 1 od 29 idi na stranu