Ministarstvo kulture: Cenimo napore NKSS

Ministarstvo kulture i informisanja izražava zahvalnost Asocijaciji ,,Nezavisna kulturna scena Srbije“ na ukazivanju na teškoće do kojih već više godina dolazi u vezi sa realizacijom konkursa za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Podeli

Resorno ministarstvo, čitav niz ustanova kulture i predstavnika civilnog sektora, na osnovu analize Zakona o kulturi, uočili su čitav niz nedorečenosti i nelogičnosti unutar tog pravnog akta, kao i u odnosu na druge relevantne propise. Ovo tim pre što je primena Zakona o kulturi, u segmentu realizacije konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, u direktnoj vezi sa usvajanjem Zakona o budžetu.

Svesni neusklađenosti vremenskih okvira u ta dva zakona, od kojih Zakon o kulturi utvrđuje da se konkursi moraju raspisati najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu godinu, dok Zakon o budžetu definiše obim raspoloživih sredstava, Ministarstvo priprema formiranje Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Jedan od ciljeva izmena jeste i usklađivanje termina za raspisivanje konkursa sa obavezom donošenja Zakona o budžetu (do 15. decembra svake godine).

Ministarstvo je tokom septembra meseca izvršilo sve neophodne pripreme za raspisivanje ukupno 22 konkursa i to će učiniti nakon što Narodna skupština Republike Srbije usvoji Zakon o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu čime će biti stvoreni svi neophodni uslovi za nesmetanu realizaciju aktivnosti na sufinansiranju programa i projekata u oblasti kulture, u narednoj godini.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva i druge činioce u kulturi da se aktivno uključe u analizu postojećih propisa, kao i da daju predloge za njihovo unapređenje, a sve sa ciljem stvaranja odgovarajućeg, optimalnog pravnog okvira neophodnog za integralnu zaštitu kulturne baštine i pružanje podrške savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture.

Podsetimo, Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" (NKSS) je juče pozvala ministra na razgovor, jer još nije raspisan konkurs za finansiranje programa, a rok je bio 1. oktobar, a više od devedeset organizacija koje pripadaju Asocijaciji ističe da se više od četrdeset dana kasni i da se time krši zakon (član 11), pri čemu, kako kažu, svoje obaveze nisu ispunili ni Vojvodina ni opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu