Tasovac: Podvig Solunaca putokaz za nas

Ako uspemo da se kao društvo integrišemo, ako dozvolimo sebi da naši potencijali ponovo pobede naše probleme, siguran sam da ćemo povratiti najpre svoje samopoštovanje, a potom i poštovanje svih drugih, za koje, ne bez razloga, verujemo da nam pripada, izjavio je danas u Solunu ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.09.2013.

14:39

Default images

On je, prilikom polaganja venaca na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik povodom godišnjice proboja Solunskog fronta, naglasio da na tom mestu, uz dostojan pijetet i zahvalnost, "imamo obavezu da se zapitamo kakve poruke i putokaze možemo da izvučemo iz ovog podviga najslavnijeg naraštaja u našoj istoriji".

Predvodeći delegaciju Srbije na ovoj ceremoniji, Tasovac je podsetio da je proboj Solunskog fronta jedan francuski oficir opisao kao "neviđen maraton francuske konjice i srpskog pešaka, u kome je pobedio srpski pešak", prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, ta usmerenost ka cilju, trijumf potencijala nad problemom, bili su dovoljni da srpski vojnik, vraćajući se u otadžbinu, bude brži od francuskog konjanika.

Od nas se danas takav podvig ne traži, napomenuo je Tasovac, ali se traži naša usmerenost ka cilju, koja će nam omogućiti da više ne bude gužvi na izlazu iz Srbije, već kao tada, na ulazu u nju.

On je podsetio i na poštovanje koje je tada Srbiji odavao svet i istakao da je predsednik SAD Vudro Vilson naložio da se 28. jula 1918. godine na Beloj kući i svim državnim zgradama, pored američke, istakne i srpska zastava.

"Srbija se viteški borila i propatila za ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države", citirao je Tasovac reči Vilsona, u kojem je Srbija stekla svog moćnog zaštitinika.

Ne treba da zaboravimo ni žrtvu ruskog cara Nikolaja Drugog koji je, prema rečima Tasovca, ušavši u rat da bi zaštitio Srbiju na kraju izgubio i život i imperiju.

"Nemamo reči da izrazimo zahvalnost Grčkoj, koja je tih godina Srbima zamenila otadžbinu i koja je, na ponudu centralnih sila da s juga napadne Srbiju i stekne teritorijalnu korist za sebe, odgovorila kako je ona suviše mala zemlja za tako veliko nepočinstvo", rekao je Tasovac.

"Danas se pitamo šta je bilo to čime je Srbija izazvala toliko poštovanje, ne samo svojih saveznika, već i svojih ratnih protivnika?" Tajna je u tome, ceni Tasovac, da vas drugi, šta god o njima mislili, najčešće ne vide gorim nego što vidite sami sebe.

"Ako uspemo da se kao društvo integrišemo kao u to vreme, ako dozvolimo sebi da naši potencijali ponovo pobede naše probleme, siguran sam da ćemo povratiti najpre svoje samopoštovanje, a potom i poštovanje svih drugih, za koje, ne bez razloga, verujemo da nam pripada", poručio je Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: