Upoznajte Vikinge - "inteligentne sirovine"

Britanski muzej namerava da sruši stereotipe o Vikinzima kao ubicama sa rogatim šlemovima, organizujući od 6. marta do 22. juna izložbu sa uvidom u ratničko društvo koje je svoj trag ostavilo u raznim krajevima sveta.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

12:46

Default images

"Vikinzi: život i legenda" je prva velika britanska izložba u proteklih 30 godina u čijem su središtu ovij skandinavski moreplovaci koji su harali, trgovali i putovali od arktičkog kruga do Severne Amerike u periodu od 8. do početka 11. veka.

Izložba, koja će biti otvorena od marta do juna 2014. godine, transformisaće predstavu Vikinga kao krvožednih gusara - kako su ih doživljavale njihove žrvte - u celokupniju predstavu ratničke kulture koja je iznedrila sjajne trgovce, moreplovce i umetnike, piše Rojters.

"Možda su sirovine, ali su inteligente sirovine", rekao je Rojtersu direktor Britanskog muzeja Nil Mekgregor.

On je dodao da su nova arheološka otkrića i napredak nauke doprineli razumevanju vikinškog apetita za ratovanje ali i za trgovinu, brodogradnju, zanate, kulturu i izgradnju carstva.
Beta/AP Photo/British Museum
Kustos Garet VIlijams kaže da će izložba preispitati identitet Vikinga, njihove trgovinske veze, magiju, verovanja i ulogu ratnika u vikinškom društvu.

"Pljačkaš ili trgovac. Nije ili-ili, već oba", kaže on.

Vikinški plen, koji uključuje nakit, zlato i dragocene predmete iz udaljenih krajeva poput Avganistana, pomoći će posetiocima da razumeju moć i prestiž nordijskog sveta.

"Jedan od njihovih najomiljenijih načina izražavanja moći je blago", kaže Vilijams.

Ratnički mentalitet bio je taj koji ih je nagonio da pljačkaju Evropu.

"Umiranje u krevetu smatralo se sramotom", rekao je VIlijams. "To je variralo zavisno od toga kako bi se umrlo u krevetu, ali je bitka bila omiljeni način odlaska sa ovog sveta".
Beta/AP Photo/John Lee, British Museum
Preživeli delovi najdužeg vikinškog broda ikada pronađenog, poznatog pod imenom Roskild 6, biće centar izložbe.

Brod dug 37 metara, izvučen je iz jednog danskog fjorda 1997. i odličan je primer veština vikinških brodograditelja zahvaljujući kojima je ovaj narod širio svoj uticaj.

Posetioci će takođe naučiti nešto i o verovanjima Vikinga kao i zbog čega je njihov vrhovni bog Odin, koji je mogao da menja oblike, na jednoj statui prikazan u ženskoj odeći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: