Vladimir Veličković: Ima svetla, ne vidim izlaz

Akademik Vladimir Veličković rekao je uoči otvaranja izložbe "Gavran" u Nišu "da optimizma ima tu i tamo, da se neka svetla pojavljuju, ali da nema prilike da ih popali" i da ne vidi nekakav izlaz iz sadašnje situacije u kome se društvo nalazi.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2013.

14:55

Default images

"Sve se to pogoršava iz dana u dan", rekao je Veličković novinarima komentarišući simboliku svojih slika i motiv gavrana kao ptice koja je crna, zloslutna, grabljiva i nasilna.

"Ovo što nam se dešava, i ne samo nama nego u celom svetu, je personifikacija gavrana kao jednog simbola koji nagoveštava crne oblake", rekao je slikar.

Veličković je rekao da ne slika za publiku ni za izložbe, komentarišući velike formate svojih slika.

"Slikam za sebe onako kako mi se hoće, radim ono što mi se radi i moji formati nisu od juče, to je tako od prvih mojih aktivnosti", rekao je on.

Veličković, kako napominje, od države ne traži ništa, nezavisnost mu omogućava da funkcioniše što nije slučaj sa likovnom scenom u Srbiji kojoj se sve manje pomaže.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da grad nije samo pokrovitelj izložbe već je "ponosni pokrovitelj". Perišić je, na konferenciji za novinare, rekao da se sa Veličkovićem dogovorio da on bude gost grada kada budu završeni radovi na arheološkom lokalitetu "Medijana" i kada mozaici budu otkriveni.

Perišić je upoznao Veličkovića sa planom grada da oplemeni i sačuva od zaborava svoje kulturno-istorijsko nasledje.

Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu, a od 1966. godine živi u Parizu. Veličković je član SANU, Francuske akademije lepih umetnosti i Makedonske akademije nauka i umetnosti. Odlikovan je najvišim francuskim priznanjima za kulturu i oredenom Legije časti, a do sada je imao više od 100 samostalnih izložbi širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: