IMS predstavlja "Imaginarni Balkan"

U Istorijskom muzeju Srbije 9. septembra biće svečano otvorena međunarodna putujuća izložba "Imaginarni Balkan. Identiteti i sećanje u dugom 19. veku".

Izvor: B92
Podeli

Muzej je zajedno sa nacionalnim istorijskim muzejima iz Jugoistočne Evrope priredio ovu postavku pod okriljem UNESKO-vog Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi sa sedištem u Veneciji i uz podršku IKOM-a i Međunarodnog komiteta za razmenu izložbi (ICOM ICEE).

To je rezultat projekta pokrenutog u okviru UNESKO-ve globalne inicijative "Kultura - most ka razvoju", saopštio je danas Istorijski muzej Srbije.

U izložbi učestvuje 12 nacionalnih istorijskih muzeja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovenija i Srbija).

Pored kustosa iz muzeja - učesnika u projektu, sarađivali su mnogi međunarodni stručnjaci i univerzitetski profesori, a specijalni konsultant je prof. dr Marija Todorova. Njena studija "Imaginarni Balkan", koja je prikazala mehanizme stvaranja negativnih stereotipa o ovom podneblju, poslužila je kao vrsta idejne okosnice putujuće izložbe.

Preuzimajući njen naslov, izložba se oslanja na Balkan kao ideju, kao otvoreni konstrukt koji može da se uvek iznova redefiniše i dopunjuje.

Okupljajući predmete iz 12 zemalja, izložba prvi put pokušava da prikaže istoriju regiona kao celinu, stavljajući akcenat na fenomene koji su bili zajednički svim društvima ovog podneblja i na čije formiranje je presudno uticao proces stvaranja nezavisnih država u 19. veku.

Tadašnja stvaranja nacije su temelji i današnjih identiteta pa je samim tim ovakav projekat predstavljao veliki izazov za sve muzeje učesnike, navodi se u saopštenju.

Izložba pokušava da događaje iz nacionalnih istorija sagleda u globalnom kontekstu, a strukturirana je oko tematskih celina: Život u "starom svetu", Putovanja i komunikacije, Novi društveni poredak i uspon građanske klase, Proizvodnja i širenje znanja, Mapiranje, Upotreba istorije - stvaranje heroja, Javne svetkovine, Slika nacije.

Jedan deo je posvećen kulturi ispijanja kafe kao simboličnom polju tradicionalnih kulturnih razlika među zemljama regiona, a biće prikazivan i nagrađivani dokumentarni film Adele Peeve "Čija je ovo pesma?", o pesmi koju svi narodi Balkana smatraju svojom.

Iz Srbije su, pored predmeta iz Istorijskog muzeja Srbije, predstavljeni predmeti iz Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu, Muzeja grada Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Kustosi izložbe ispred Istorijskog muzeja Srbije su dr Ana Stolić i mr Katarina Mitrović.

Dugotrajan proces pripreme bio je prilika za muzejske stučnjake iz različitih zemalja da se tokom zajedničkog rada ne samo upoznaju sa iskustvima kolega, već i da sagledaju ulogu koju muzeji mogu imati danas u predstavljanju nacionalne istorije i oblikovanju kolektivnog identiteta, dodaje se u saopštenju.

Projekat je u svojoj metodologiji i načinu realizacije inovativan. Sve institucije su ravnopravno i zajednički radile i na koncepcijskom i na istraživačkom nivou, što je bez presedana u muzejskoj praksi ne samo kod nas već i u svetu.

Tokom trajanja izložbe, do 6. novembra, biće organizovan bogat prateći program.

Ovaj višegodišnji projekat je inaugurisan 8. aprila 2013. svečanim otvaranjem izložbe u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani, povodom sastanka Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Izložba se nakon Beograda seli u Bukurešt, a planirano je da putuje u sve zemlje čiji su muzeji učestvovali u projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu