NB: Pogledajte prepis bračnog ugovora kneza Mihaila

Nacionalna biblioteka ekskluzivno je izložila srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića na 160. godišnjicu njihovog venčanja.

Beograd
Podeli

U okviru aktivnosti na predstavljanju najznačajnijih segmenata svojih bogatih kolekcija, Narodna biblioteka Srbije prvi put predstavlja javnosti srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića kao i litografiju nepoznatog autora iz druge polovine 19. veka na kojoj je prikazano njihovo venčanje.

Venčanje kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića održano je 1. avgusta 1853. godine u Beču, a bračni ugovor sačinjen je na dan venčanja i precizira obaveze supružnika, kao i nasledna prava u slučaju smrti jednog od njih. Srpski prepis ovog ugovora urađen je neposredno posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića (29. maja 1868. godine - po starom kalendaru). Vernost originalu pečatom i potpisom potvrđuje ministar inostranih dela Milan Petronijević.

Kneginja Julija potiče iz stare mađarske plemićke porodice. Iako udata za srpskog kneza, zadržala je katoličku veroispovest. Po dolasku u Beograd, a naročito za vreme druge vladavine svog supruga (1860-1868), organizovala je balove i dvorski život po ugledu na običaje u vladarskim porodicama evropskih prestonica. Brak nije imao srećan kraj - okončan je razvodom 1865. i bez dece. Julija Hunjadi se vratila u Beč, a Mihaila Obrenovića je atentat sprečio u nameri da se ponovo oženi.

Srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića u Narodnoj biblioteci Srbije biće izložen od 1. avgusta do 1. septembra u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.

Ostalo

Izložba “Carski darovi“ dobija i katalog

Muzej istorije Jugoslavije predstaviće 31. jula katalog izložbe "Carski darovi", koji sadrži fotografije i informacije o 68 izloženih predmeta, koje je Josip Broz Tito dobio od vladarskih porodica 17 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Ostalo utorak 30.07. 17:25 Komentara: 0

"Šušur! Festival od riči" na Korčuli

Manifestacija "ŠUŠUR! Festival od riči" održaće se od 7. do 12. avgusta u Korčuli. "Festival za i o književnosti održaće se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom ostrvu u srcu leta".

Ostalo ponedeljak 29.07. 09:55 Komentara: 1

O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Ostalo petak 26.07. 22:14 Komentara: 0

Muzej u Prijepolju: Skriveni dragulj Srbije

Grad na ušću Mileševke u Lim može da se podiči jednim od najbolje uređenih muzeja u Srbiji koji je, u konkurenciji 60 evropskih institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem prošlosti, dobio nagradu Evropskog muzejskog foruma.

Ostalo petak 26.07. 18:34 Komentara: 7
strana 1 od 26 idi na stranu