Valjevskoj Gračanici preti potapanje?

Izgradnja hidrosistema sa branom Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, u koji je do sada uloženo preko 90 miliona evra, mogli da budu zaustavljeni zbog toga što se Zavod za zaštitu spomenika kulture ne slaže sa potapanjem crkve Gračanice.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 17.07.2013.

18:01

Default images

Zavod je odbio da da saglasnost na projekat zaštite Gračanice zbog toga što nije kompletan i sveobuhvatan, pa se investitor može žaliti Republičkom zavodu za zaštitu spomenika u Beogradu, rekao je danas novinarima rekao vršilac dužnosti direktora Nemanja Radojičić.

On je precizirao kako "nije moguće izmeštanje Gračanice zbog materijala od kojeg je sagrađena, kao i načina na koji je hram sazidan u 15. veku".

Radojičić je dodao da je projekat zaštite Gračanice nepotpun jer nisu sagledane i druge mogućnosti obsim potapanja bogomolje, a kao moguće rešenje predložio je i rešenje o podizanju nove brane. V. d. direktor JP "Kolubara", koje vodi investiciju, Miodrag Marković tvrdi da će Valjevo "ostati bez novca Evropske unije ukoliko postojeći projekat ne dobije 'zeleno svetlo' Zavoda za zaštitu spomenika".

Reč je o preko osam miliona evra, a odluka o potapanju Gračanice doneta je pre više od 20 godine, uz saglasnost Srpske pravoslavne crkve, o čemu svedoče potpisi vladika, pokojnog Jovana (Velimirovića) i Lavrentija (Trifunovića), koji su tada vodili Šabaško-valjevsku eparhiju.

Sličan stav ima i valjevski gradonačelnik Stanko Terzić, koga je Radojičić danas optužio zbog "velikih pritisaka kako bi promenio stav" uz poruku da "ne priznaje politiku svršenog čina".

Radovi na brani Rovni su pri kraju, a najavljivano čišćenje brane i početak punjenja akumulacionog jezera najverovatnije je odloženo za 2014. zbog manjka novca u državnom budžetu za te svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: