Marina Abramović postala američki akademik

Američka Nacionalna akademija umetnosti objavila je imena novih članova koje će primiti ove godine, a među 13 odabranih istaknutih umetnika su i Marina Abramović, Vito Akonči, kao i ovogodišnja predstavnica SAD na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Še.

Izvor: SEEcult.org
Podeli

Medju novim članovima Nacionalne akademije je i Kristijan Markli, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umetnika na 54. Bijenalu umetnosti “Iluminacije” 2011. godine, za rad “Sat”, prenosi portal SEEcult.

Grupi odabranih umetnika (medju kojima su i Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson), pridružiće se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa njena kolekcija njenog muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova.

Akademija u svom kompleksu obuhvata muzej i školu, a redovno organizuje izložbeni program radova iz svoje kolekcije.

Njenom pokušaju da poslednjih godina osavremeni svoj imidž i program sigurno će doprineti i izbor zvezda savremene umetnosti, kao što su Marina Abramović i Akonči, kao i u Veneciji aktuelna Sara Še i nagrađeni Markli.

Prošle godine u Nacionalnu akademiju izabrani su, između ostalih, Kristo, Sindi Šerman i Brus Nojman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu