Marina Abramović postala američki akademik

Američka Nacionalna akademija umetnosti objavila je imena novih članova koje će primiti ove godine, a među 13 odabranih istaknutih umetnika su i Marina Abramović, Vito Akonči, kao i ovogodišnja predstavnica SAD na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Še.

Izvor: SEEcult.org
Podeli

Medju novim članovima Nacionalne akademije je i Kristijan Markli, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umetnika na 54. Bijenalu umetnosti “Iluminacije” 2011. godine, za rad “Sat”, prenosi portal SEEcult.

Grupi odabranih umetnika (medju kojima su i Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson), pridružiće se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa njena kolekcija njenog muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova.

Akademija u svom kompleksu obuhvata muzej i školu, a redovno organizuje izložbeni program radova iz svoje kolekcije.

Njenom pokušaju da poslednjih godina osavremeni svoj imidž i program sigurno će doprineti i izbor zvezda savremene umetnosti, kao što su Marina Abramović i Akonči, kao i u Veneciji aktuelna Sara Še i nagrađeni Markli.

Prošle godine u Nacionalnu akademiju izabrani su, između ostalih, Kristo, Sindi Šerman i Brus Nojman.

Ostalo

Izložba “Carski darovi“ dobija i katalog

Muzej istorije Jugoslavije predstaviće 31. jula katalog izložbe "Carski darovi", koji sadrži fotografije i informacije o 68 izloženih predmeta, koje je Josip Broz Tito dobio od vladarskih porodica 17 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Ostalo utorak 30.07. 17:25 Komentara: 0

"Šušur! Festival od riči" na Korčuli

Manifestacija "ŠUŠUR! Festival od riči" održaće se od 7. do 12. avgusta u Korčuli. "Festival za i o književnosti održaće se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom ostrvu u srcu leta".

Ostalo ponedeljak 29.07. 09:55 Komentara: 1

O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Ostalo petak 26.07. 22:14 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu