Dačić: Moramo da nađemo sredstva za kulturu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je na Vlasini da moramo da nađemo sredstva za kulturu, da ona spada u nacionalne prioritete i da ulaganje u kulturu ne treba da zavisi od stranačke pripadnosti.

Tanjug
Podeli

Povodom malog izdvajanja za kulturu iz budžeta, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško govoriti o tome kada je trebalo sklopiti ekonomski okvir, koji je morao da dovede da se pre svega ne smanjuju i ne zamrzavaju plate i penzije.

"To znači da se otvaranjem pregovora sa EU tačno zna koliki procenat će biti cilj ulaganja u nauku, istraživanje i koliko je važno da se uloži u kulturu, da u situaciji kada država nema para pronađu koji modaliteti još postoje da pomognemo našoj kinomatografiji", rekao je Dačić novinarima posle postavljanja kamena temeljca za izgradnju Zona grada na Vlasini

On je istakao da je važno da se u narednom periodu završe neki od započetih projekata, pomenuvši rekonstrukciju muzeja.

Dačić je skrenuo pažnju na podele u kulturnoj sferi zbog političkih opredeljenja.

"Ja molim da se to pitanje ostavi po strani i da realno sagledamo situaciju i vidimo koliko je moguće učiniti za kulturu. Svako od nas može da pomogne, ako nikako drugačije u uslovima kada država nema para, barem obezbeđivanjem donatora za realizaciju projekata", rekao je Dačić.

Na pitanje o izdvajanju nula dinara za kinematografiju ove godine, Dačić je rekao da je razgovarao sa ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem i kulturnim radnicima o tome da treba da se sedne i napravi strategija.

"Kada je reč o kulturi, umetnosti i nauci, mislim da je Čerčil bio u pravu kada je tokom Drugog svetskog rata rekao - ako ukinemo pare za kulturu, šta onda branimo", poručio je Dačić.

On je dodao da je kultura nešto što je duh jednog naroda i da za nju moramo da nađemo sredstva.

Ostalo

Izložba “Carski darovi“ dobija i katalog

Muzej istorije Jugoslavije predstaviće 31. jula katalog izložbe "Carski darovi", koji sadrži fotografije i informacije o 68 izloženih predmeta, koje je Josip Broz Tito dobio od vladarskih porodica 17 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Ostalo utorak 30.07. 17:25 Komentara: 0

"Šušur! Festival od riči" na Korčuli

Manifestacija "ŠUŠUR! Festival od riči" održaće se od 7. do 12. avgusta u Korčuli. "Festival za i o književnosti održaće se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom ostrvu u srcu leta".

Ostalo ponedeljak 29.07. 09:55 Komentara: 1

O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Ostalo petak 26.07. 22:14 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu