Aktivnosti "Urban Incubatora" tokom vikenda

Pogledajte aktivnosti na projektu Urban Incubator:Belgrade

tokom petka, subote i nedelje 5, 6 i 7. jula u Savamali.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

11:25

Default images

Petak 05.07.2013. godine u 20 časova
„Linija za Savamalu” Performans autor: 3BGD MediaLAB (Kraljevića Marka 8, Beograd)

Slobodna umetnička zadruga Treći Beograd je povodom izložbe Josipa Vanište putovala u maju mesecu 2013. godine u Zagreb, što je u prenesenom smislu predstavljalo povlačenje linije između Beograda i Zagreba, odnosno umetnički akt cele grupe. Motiv za to, naročito putovanje, jeste volja grupe umetnika 3BGD-a da “vide” Vaništininu liniju. Taj događaj je na sve umetnike koji su tada bili u Zagrebu ostavio moćan trag.

Linija za Savamalu je umetnički dijalog dva umetnika Veljka Pavlovića i Selmana Trtovca, koji se može razumeti i kao jedna od refleksija na susret sa Va-ništinom linijom i prazninom koju on pominje u pismu Trećem Beogradu, a sa druge strane i kao refleksija na kontekst Savamale i projekta Urban Incubator, u kome se linija ova dva umetnika kroz dijalog razvija.

Veljko Pavlović je rođen u Beogradu. Diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu radi u zvanju vanrednog profesora na predmetu Kinematografska slika. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Belgradu. Živi i radi u Beogradu.

Selman Trtovac je rođen 14.08.1970. u Zadru, SFRJ. Studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Umetničkoj akademji u Dizeldorfu. Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za skulpturu u oktobru 2012. godine. Član je Internacionalnog umetničkog gremijuma IKG. Inicijator i suosnivač Umetničke zadruge Treći Beograd. Živi i radi u Beogradu.

Subota 06.07.2013. godine u 21.00h
Radionica "waves, sound and space" i koncert
autor: Slušaj Savamala! (Cyrill Lim / GingerEnsemble (CH) i Katarina Antanasković) Španska kuća - Paviljon, Braće Krsmanović 2, Savamala, Beograd

I prostor i zvuk? Koje zvukove proizvodi arhitektura i kako ih možemo čuti?

Radionica waves, sound and space ima za cilj da učesnike na muzičko-kompozicionom nivou upozna sa osnovama prostorne akustike i školovanja glasa u različite svrhe. Izučavaćemo zvuk kao medij i izoštriti čula putem eksperimenatisanja sa stvaranjem elektronskih i pevanih tonova u prostoru, sve sa ciljem da se beogradska četvrt Savamala 6-og jula uveče pretvori u veliku zvučnu instalaciju putem horskog pevanja i radija.

Performans će biti deo emisije novooformljenog „Radija Savamala“, a sama emisija biće deo instalacije. Radionica je pre svega namenjena umetnicima, muzičarima i kompozitorima ali je otvorena za zainteresovane iz svih oblasti.
Nedelja 07.07.2013. godine u 20.00h
"Savamala. Novi materijali“ Otvaranje izložbe fotografija, audio i video materijala
Španska kuća - Paviljon, Braće Krsmanović 2, Savamala, Beograd

Na prvoj izložbi četvrte generacije Goethe-Gerile predstavljeni su različiti materijali o Savamali nastali u okviru radionice održane od 6. do 10. maja. Kroz niz fotografija, audio i video zapisa, Gerilci prenose sopstveni doživljaj ove gradske četvrti – doživljaj „gostiju“ koji tokom boravka i rada u njoj postaju „domaći“.

Izložbu čini nekoliko segmenata:

Simfonija Španske kuće – ova zgrada od koje je ostala samo „ljuštura“ inspirisala je Gerilce da je koriste kao instrument i da, služeći se predmetima koje su našli na licu mesta (metalne šipke, flaše, kamenje), zabeleže kako ona zvuči.
Street- art Savamala – na fotografijama i snimcima predstavljen je niz akcija „ulične umetnosti“ sa ciljem da se urbanim ukrašavanjem Savamale ukaže na probleme u njoj.
Zlatne ribice Savamale – gipsane zlatne ribice mogu da ispune želje, ali moraju da se čuvaju i održavaju u životu. Njihova uloga je da ukažu na pozitivne i negativne strane Savamale
Intervjui - video zapisi razgovora sa stanovnicima Savamale, kao i sa članovima Goethe-Gerile.
Lica – serija fotografija sa portretima stanovnika Savamale, kao i slučajnih prolaznika. Prikazuju različita lica Savamale.
Perspektiva – serija fotografija iz Savamale iz neuobičajenih uglova, onih koji nam često promaknu kada šetamo njenim ulicama.
Razgovori – audio zapis razgovora sa stanovnicima Savamale, penzionerima, zanatlijama, umetnicima. Predstavlja isečak dokumentarne radio-drame u nastajanju.
Ova multimedijalna izložba je prikaz dosadašnjeg rada, a četvrta generacija Goethe-Gerile nastaviće sa realizacijom projekata do kraja 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: