Stand up komedija uz monodramu i pantominu

U okviru Festivala monodrame i pantomine, ove godine će se prvi put pojaviti i Stand up komedija.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

11:11

Default images

38. Festival održava se od 3. do 6. jula, a zvanično će biti otvoren sa Srđanom Jovanovićem, Ivanom Tomićem i Marianom Aranđelović, već oprobanim Stand up komičarima u Beogradu. Otvaranje u sredu 3. jula u klubu Fest u Zemunu (Gradski park 2) sa početkom u 21h.

Prvi festival Monodrame i pantomime održan je 1973. godine. Idejni tvorac bio je Ljubiša Ružić, svestrana pozorišna ličnost. U timu koji je osmislio koncepciju festivala nalazili su se istaknuti teatarski stvaraoci: Ognjenka Milićević, prof. FDU, dr Milenko Misailović, dramaturg Narodnog pozorišta, Predrag Perović, kritičar, Branko Radivojević društveno-politički radnik, dr Branivoj Đorđević, prof. FDU, Živomir Joković, reditelj, Marko Todorović, glumac, Feliks Pašić, pozorišni kritičar, a direktor Festivala bio je Mitar Mija Stefanović, od osnivanja pa do prekida postojanja Festivala, zaključno sa 1992. godinom.

Sve vreme je kao tehnički šef radio Ivica Vusić. Razume se, uz Festival su bili i drugi pozorišni stvaraoci, javni i kulturni radnici Zemuna i Beograda, a u okrilju Festivala stasavali su i mladi pozorišni stručnjaci raznih profila. Svakako, Festival je uživao veliku podršku Narodnog pozorišta i održavao se na njegovoj sceni u Zemunu, a takođe veliku logističku podršku davalo je Pozorište lutaka Pinokio.

Festival se održava prvog vikenda u mesecu julu svake godine na sceni Pozorišta lutaka Pinokio kao i na drugim lokacijama u Zemunu. Tročlani stručni žiri dodeljuje dve Zlatne kolajne: Zlatnu kolajnu "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu i Zlatnu kolajnu najboljem pantomimičaru. Žiri publike dodeljuje Zlatnu kolajnu "Siniša Dašić" najuspešnijem učesniku Festivala.

Festival svake godine izdaje Katalog koji sadrži sve informacije o takmičarskom i pratećem programu, kao i druge važne informacije o zbivanjima vezanim za Festival. Tokom Festivala svakodnevno se štampa Bilten u kome se objavljuju aktuelne i servisne informacije vezane za program Festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: