4. Sound and visions festival

Multimedijalni festival Sound and visions u Majdanpeku predstavlja i u četvrtom izdanju - od 28. do 30. juna - raznovrstan program kratkih filmova, koncerata, vizuelnih intervencija, kao i radionica slobodnog softvera, uz nastavak promovisanja industrijskog turizma i upoznavanja autentičnih lokalnih pejzaža.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Četvrtak, 27.06.2013.

16:41

Default images

Kratkometražni igrani film, takmičarski festivalski program, biće održan na platou između kafea “Neptun” i ulaza u bioskop, a obuhvata filmove “Ustaj Miro”, “Ako ikada jedne noći bilo kad”, “Nad mestom se dani”, “Crveni sneg”, “Akumulator”, “Kako sam ostao bez krila”, “Tango za tri lika u tri prostora”, “Epizodist” i “Teleport Zovko”.

Filmovi su iz bivših jugoslovenskih republika, odabrani na najvećim regionalnim festivalima i uz pomoć nacionalnih institucija za promociju svojih kinematografija, a pet naslova imaće pritom premijeru u Srbiji, prenosi portal SEEcult.org.

Nagradu Zlatna damper guma i 100.000 dinara dodeljuje tročlani žiri koji čine reditelji Srđan Dragojević, Miroslav Momčilović i Miroslav Terzić.

Publika četvrtog Sound and visions festivala imaće priliku da uživa i u nastupima šest rok grupa, među kojima su prvi put i bendovi iz regiona.

Nastupiće surf-pank trio Molokai iz Makedonije, koji je prvo izdanje “You surf, we send piranhas” objavio krajem 2012. godine, zatim beogradski duo Vvhile (Andrija Špičanović - gitara, vokal i Stevan Ćirović - bubanj, vokal), čiji je prvenac “Vanity” objavljen za tri etikete - makedonsku “Napravi Zaedno”, nemačku “Twintoe Records” i beogradsku “Jazz Chairs”. Najavljena je i grupa Ti, psihodelični elektro-pop duo iz Beograda - Ilija Duni i Trajče Nikolovski, obojica rodom iz Makedonije, koji su se upoznali u zgradi BIGZ-a u Beogradu u leto 2012. godine. Nastupiće i bend Vitamin, nastao pre 17 godina od članova tri najuticajnije i najpoznatije kruševačke grupe Slobodna wožnja, Scarps i Helikopter. Bend čine Goran Stojiljković (vokal i gitara), Nemanja Resanović (gitara), Miloš Vojinović Kimba (bas) i Uroš Vojinović (ritam mašina i bubnjevi), a želja im je da sviraju muziku kakvu inače vole da slušaju i koja bi išla dalje od klasičnih rok’n’rol klišea. Od samog početka, Vitamin je praktikovao da probe ne drži u klasičnim prostorima za svirku (podrumima, garažama i šupama), već u dnevnoj sobi.

Zvezde Sound and visions festivala su članovi grupe Vroom iz Beograda, koja je do danas objavila pet albuma (“Input”, “Evolucija”, “Live in Zurić”, “Ventilacija” i “Torpedo music”) i održala nekoliko stotina nastupa širom Evrope. Članovi grupe Vrooom komponovali su muziku za više od 40 pozorišnih predstava, svirajući u nekima od njih uživo, kao i za brojne performanse, izložbe, dokumentarne i igrane filmove.

U završnici Sound and visions festivala nastupiće i pank-rok bend Vlasta Popić iz Varaždina, koji postoji od kraja 2007. godine, ali je tek krajem 2009. započeo zapaženije delovanje izvan rodnog grada. Ubrzo su izdali EP “Najjača ultimativna mašina za ubijanje”, ušavši i u finale Jelen Demofesta. Pobedili su potom i na Šumadijskom demofestu u Kragujevcu i osvojili snimanje i izdavanje albuma za kragujevački SKC Kragujevac, a do sada su odsvirali više od 60 koncerata širom regiona. U vizuelnom programu Sound and visions festivala, u okviru kojeg će biti oslikana dva murala i predstavljene dve video instalacije, učestvuju umetnici Žolt Kovač, Željko Lončar, Nemanja Lađić, Marija Đorđević, Ivan Petrović i Miloš Tomić.

Žolt Kovač i Željko Lončar radiće murale "Nacija bez muzeja" i "Kop" na zgradi Toplane, desno od ulaza u zatvoreni deo pijace. Nemanja Lađić će svoj video rad "The Cave Piece" predstavljati u prostorijama nekadašnje rudničke kafane "Flora", a Marija Đorđević i Miloš Tomić će u gradskoj Galeriji predstaviti svoje video radove "Mirna do marta" i "Muzikalni dnevnik 4".

Žolt Kovač, nakon nedavne samostalne izložbe “Sjajne slike” u Likovnoj galeriji KCB-a, želi da kaže novim radom da da je nacija bez muzeja - nacija bez kulture.

Serija crteža po kojima će izvesti zidni crtež predstavlja raznovrsne aktivnosti koje se sprovode u muzejima. Muzej nije samo hram tradicije i umetnosti, već je živ organizam koji na razne načine obogaćuje i učestvuje u životima ljudi. Muzej je mesto čuvanja, ali i širenja znanja. Mesto edukacije, kako odraslih, tako i dece. Mesto za odmor, kontemplaciju, mesto da se u prijatnom ambijentu popije kafa, posluša predavanje, kupi suvenir, da se sretne sa prijateljima, provede konstruktivno vreme sa decom, učestvuje u umetnickom životu svoje sredine... Muzej je i mesto koje pravi prihod od turizma, mesto koje se s ponosom može pokazati nekom strancu. “Ako jedna nacija sve ovo navedeno nema, ostaje pitanje šta to ona ima?”, navodi Kovač.

Željko Lončar, aktivan kao dizajner i gra¬fičar, osnivač je Turbo sutra dizajnersko-konceptualne grupe sa kojom izlaže po Srbiji i okolnim zemljama. Učestvuje u organizaciji i umetničkih projekata, kao što je Laserski samit jeftine grafike, a takođe je član grupa Silkskrin i Flomaster.

Nemanja Lađić radi video radove i instalacije koje su uglavnom inspirisane tehnologijom, matematikom, optikom, ali i savremenim problemima digitalizacije, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog. Izlagao je pet puta samostalno u Srbiji i učestvovao na dvadesetak grupnih izložbi.

Među učesnicima vizuelnog programa je i umetnica Marija Đorđević, koja je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a zatim se usavršavala u Drezdenu, te Ivan Petrović, koji od 24. do 29. juna vodi fotografsku radionicu “Granice reke” u okviru manifestacije “Dani Dunava” u Donjem Milanovcu, u saradnji organizatora festivala Sound and visions - Udruženja građana “Zvuk i vizije” sa Republičkom direkcijom za vode, Centrom za kulturu Donji Milanovac i Turističkom organizacijom Majdanpeka.

Program radionice pre svega podrazumeva afirmaciju fotografije i isticanje njenog društvenog i kulurnog značaja u razvoju lokalne sredine, ali i upućivanje na važnost fotografije kao bitnog činioca očuvanja kulturnog nasleđa u jednom širem kontekstu društvene zajednice u okviru koje se pojavljuje. U vizuelnom programu festivala Sound and visions učestvuje i Miloš Tomić, koji projektom “Muzikalni dnevnici” učestvuje na izložbi u Paviljonu Srbije na 55. Bijenalu “Nema ničega između nas” (s Vladimirom Perićem).

Edukativni deo programa festivala Sound and visions i ove godine je posvećen slobodnom/otvorenom softveru i kreativnosti u digitalnom domenu, a biće održan u Centru za kulturu Majdanpek.

Posebno atraktivan deo programa je posvećen industrijskom turizmu, iniciranom željom za upoznavanjem mladih umetnika, nosilaca srpske umetničke scene, sa estetikom koju nose vizuelno atraktivne lokacije Rudnika bakra Majdanpek, poput Severnog revira, Flotacijskog jezera ili Servisa teških vozila. Taj vid predstavljanja industrijskog bogatstva Majdanpeka pruža mogućnost da u budućnosti grad bude prepoznat u mnogim filmovima i video spotovima mladih srpskih reditelja, kao i u video radovima nove srpske umetničke scene.

Sound and visions festival prvi put je održan 2010. godine, a ciljevi su kao i do sada: doprinos decentralizaciji kulture u Srbiji, revitalizacija alternativne kulture među mladim ljudima Majdanpeka, stvaranje pozitivnog imidža grada, koji je u javnosti postao poznat kao umiruće mesto, uz očuvanje i ako je moguće, i podizanje postavljenih produkcijskih standarda. Ideja je da Majdanpek sa svojim prirodnim lepotama, nasuprot industrijskom nasleđu, s infrastrukturom iz zlatnog doba, uz angažovanje tima kvalifikovanih ljudi, postane meka mladim umetnicima u potrazi za inspiracijom.

Publika na različitim lokacijama, uz besplatan ulaz, ima priliku da komunicira s najaktuelnijim radovima iz oblasti koje pokrivaju festivalske programske celine. Svakom autoru je omogućeno da prisustvuje festivalu i da direktno kroz kontakt s publikom vidi reakcije na svoj rad, što bi trebalo da pomogne publici da bolje razume nastanak umetničkog dela, a umetnika spreči da napravi hermetično delo.

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Opštine Majdanpek i Ministarstva kulture Srbije, a ove godine značajan doprinos u očuvanju postojećih produkcijskih standarda dala je Hartefakt fondacija koja je projekat Sound and visions podržala u okviru programa malih grantova.

Festival Sound and visions je i prošle, 2012. godine, uspešno održan uprkos smanjenju budžeta za četvrtinu. U jedinom takmičarskom programu, posvećenom kratkometražnom igranom filmu, prikazano je osam ostvarenja iz regiona bivše Jugoslavije, a nagradu za najbolji film dobio je “MezaninDalibora Matanića iz Hrvatske.

Festivalski sajt je , a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: