6. Japanizam festival u DOB-u

Od 4. do 7. jula u Domu omladine Beograda organizuje se jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop kulturi - stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

11:15

Default images

DAN PRVI: ČETVRTAK, 4. JUL
Amerikana
14h - Radionica borilačkih veština: Iaido
Iaido je japanska borilačka veština mačem razvijena u 15. i 16. veku kao odbrambeni metod za iznenadni napad neprijatelja. Cilj je bio da se neutrališe protivnik sa jednim udarcem mača odmah nakon što je izvađen iz korica – ako ste u samurajskim filmovima nekada videli one dvoboje koji se rešavaju jednim jedinim potezom, da znate da iza toga stoji iaido kao veština. Danas se više koristi kao oblik mentalne i fizičke discipline, ističući ispravnu tehniku i formu, meditaciju i razvoj ličnog karaktera – često ćete čuti da se iaido opisuje kao „meditacija kroz mač“.

U okviru prezentacije, čućete kratak istorijat ove discipline, videćete demonstraciju nekoliko stilova, i imaćete prilike da se izbliza susretnete sa pravom naoštrenom katanom i samurajskom opremom.

Radionicu vodi sensei Veljko Đoković sa studentima Moniri iaido kluba.

15h - Predavanje: O Japanu i japanskom obrazovnom sistemu
Juićiro Omori-san, ataše za kulturu Japanske ambasade u Republici Srbiji, održaće zanimljivo predavanje o Japanu i japanskom obrazovnom sistemu. Kroz svoja lična iskustva, Omori-san će govoriti o svakodnevnom životu u Japanu, o tome kako Japanci od malena uče da žive u skladu sa prirodnim katastrofama, kao što su zemljotresi i cunami, kao i o svom školovanju. Kroz detaljno objašnjenje obrazovnog sistema Japana, Omori-san će se osvrnuti i na brz napredak japanske ekonomije nakon Drugog svetskog rata za šta je zaslužan obrazovni sistem, ali i na književnu karijeru Harukija Murakamija i zagonetnu poruku koju je Hideaki Ano uputio svojim bližnjima u poslednjem kadru „Neon Genesis Evangeliona“.

Nakon predavanja Omori-san će vam stajati na raspolaganju za najrazličitija pitanja – čak i za ona o „Evangelionu“.

16h - Ekskluzivna kreativna radionica: Japanski jezik kao sredstvo koreografije

Gost Japanizma: Ćijemi Fukumori, koreograf i igrač savremenog plesa

Ćijemi Fukumori je rođena 1986. godine u Japanu, gde je i otkrila strast ka igri. Međutim, svoje plesačko obrazovanje i iskustvo stekla je najpre u Australiji, a zatim i u Holandiji, koja će joj biti baza duži niz godina i odakle nastupa na brojnim festivalima. U Japan se ponovo vraća 2012. godine, kao koreograf u pozorištu „Dance Box“.

Njeno interesovanje za savremeni ples obuhvata različite žanrove, uključujući tu i japanski legat savremenom plesu – buto ples. Buto je moderni ples nastao u posleratnom Japanu, koji kombinuje azijske stilove kao što su folklorni plesovi, odnosno tradicionalno No i Kabuki pozorište, sa formama uvezenim sa Zapada poput baleta, modernog i postmodernog plesa, te plesnog peformansa.

Njeno trenutno polje istraživanja predstavlja ispitivanje toga kako telo i um reaguju kada dođu u kontakt sa nepoznatim jezikom, te kako stvaramo slike, emocije i priče osluškujući nepoznate zvuke. Budući da je japanski jezik ipak nepoznanica većini posetilaca, upravo će govor plesa biti korišćen kao sredstvo izražavanja učesnika radionice.

U radionici mogu učestvovati svi posetioci, bilo da imaju izvesnog plesačkog iskustva, bilo da su potpuni početnici.

Game Room

14h-19h - Open gaming

Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire.

Bioskopska sala Doma omladine

13h - Reprizni program: filmovi s prošlogodišnjeg Japanizma

13h: „Hoshi wo Ou Kodomo“
15h: „Redline“

19h - S V E Č A N O O T V A R A N J E J A P A N I Z M A

19:20h - Modna revija

Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

Maja Knezz Beerman

Maja Knezz Beerman je diplomirala na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsek odevanje i tekstil, sa kolekcijom inspirisanom bajkom „Baš Čelik“ po kojoj je diplomski rad i dobio ime. Iza sebe ima dve samostalne kolekcije: jedna je prošlogodišnja „Zen“ koju ćete imati prilike da vidite na Japanizmu, a druga je „Tesla“, inspirisana našim poznatim naučnikom. Kolekcija „Zen“ je nadahnuta tradicionalnim kostimom samuraja i njihovim stavovima prema životu, kao i šinto religijom i poznatim Zen vrtovima koji su poslužili za izbor palete boja. Odevni predmeti nose priču o snazi, hrabrosti, smirenosti, čistoti uma, skromnosti, odanosti i disciplini. Upotrebljeni materijali su keper i pamučni elastin uz dodatak likre u pojedinim odevnim predmetima.

Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević je diplomirani modni kreator. Zakoračila je u svet mode hrabro, izražavajući se na potpuno novi način preko dizajna tekstila. Iza sebe ima dve revije, kao i nekoliko projekata u kojima je učestvovala kao stilista. Svoja znanja prenosi deci predškolskog uzrasta na kreativnim radionicama na kojima im predaje o modnom dizajnu. Večerašnja kolekcija nosi naziv „Shibori“ jer je izrađena veoma specifičnom tehnikom. Šibori je tehnika rada s tekstilom karakteristična za daleki Japan, koja se prenosila i usavršavala kroz vekove, dok se njena primena širila. U srži kreacije je pokušaj da se posmatračima na moderan način prenese duh i mističnost dalekog Japana, i da ih se na intrigantan način uvede u trodimenzionalnu igru boja. Namera je da spoji tradicionalno sa modernim, a da pritom sve bude nosivo, urbano, i pre svega unikatno.

Ivana Đukičin

Ivana Đukičin je nezavisni kreator koji se dizajnom odevnih predmeta bavi već 17 godina. U svom stvaralaštvu, veruje da se protiv prirode ne može i traga za ostvarenjem sklada sa njom – bilo da je priroda oko nas obeležena tamnim tonovima, ili onim najsvetlijim, radosnim. Kolekcija koju ćemo videti večeras inspirisana je lepršavom prirodom Japana. Otuda i upitni naslov kolekcije: „Koliko proleća imate?“ - odnosno, hana wa saku. Cveće će ponovo cvetati, a kako izgledate određujete samo vi. Birajte, berite za sva čula.

Marija Milosavljević

Marija Milosavljević je pažnju na sebe skrenula još na prošlom Japanizmu, zapaženom revijom inspirisanom J-rock stilom. Iako studira Prirodno-matematički fakultet i bavi se naukom, odnosno nema nikakvo dizajnersko ili tekstilno obrazovanje, aktivno kreira odeću oko tri godine. Dizajn doživljava kao vid izražavanja i relaksacije. Zanimljivo je da svoje kreacije ne crta, za razliku od većine dizajnera koji se oslanjaju na skice, već odmah pristupa radu sa materijalom. Kao i prošle godine, i u kolekciji koja će biti predstavljena na ovom Japanizmu vidi se snažan uticaj različitih J-rock stilova, ali i inspiracija Wa Lolita modnim pravcem.

Milica Pavković

Milica Pavković se dizajniranjem haljina bavi od 2005. godine, ali do sad se nije odvažila da svoje crteže pretoči u dela. Tek 2013. godine Miličini crteži su, po prvi put, dobili i treću dimenziju. Tako je nastala prolećna ženska kolekcija „Duh Istoka“, koju čine tri klasična komada japanskog kimona i lepeza, dizajniranih za moderne generacije, a inspirisani tradicionalnim vrednostima zemlje izlazećeg sunca. Ovi odevni predmeti odišu elegancijom, i više su nego jedinstveni. Kombinacija laganih, svečanih materijala i urbanih šara dodala je kolekciji neophodnu dozu sofisticiranosti i doprinela je potpuno novom vidu nošenja starinskog odevnog predmeta u svečanim prilikama.

Reila

Modni brend „Reila“ rezultat je kreativne saradnje između sestara Jelene, Marije i Maje Marković, uspešnih studentkinja škole za dizajn tekstila i odeće. Pored uticaja japanske ulične mode, u njihovim radovima može se videti inspiracija najrazličitijim socio-antropološkim motivima, među kojima su i muzika i moda '70-ih, ali ono što njihove modele čini zaista posebnim je inovativan pristup kojim interpretiraju odabrane teme, kao i individualnost i lični pečat dizajnerki. Posetioci prošlogodišnjeg Japanizma bili su u prilici da pogledaju zanimljivu reviju radova koji su uspeli da posmatrače barem na kratko povedu na modno putovanje ulicama Tokija, a ove godine ih očekuje fantastična atmosfera nove modne pripovetke, ovoga puta nadahnute Bubble Goth stilom.

Jovan Stevanović za J_ST

Jovan Stevanović je poznat po upečatljivom ukusu sto se tiče mode i samog dizajna.
Počeci u dizajnu su povezani sa periodom kada se bavio modernim plesom i imao potrebu da uvede scenski kostim u plesne tačke. Iza sebe ima četiri kolekcije. Prva je premijerno prikazana na BiH Nivea Fashion Week-u, dok su ostale kolekcije učetvovale na raznim festivalima, postavkama, izložbama i Show Room-ovima. Glavna inspiracija koja kulminira u svim kolekcijama su mračne tajne, fetišizam, suzdržanost modernog društva kao i snaga odredjenih persona koje imaju jak mentalni sklop. Kolekcija koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Japanizmu inspirisana je fetišizmom na japanski način, krasi je crna boja i brojni kožni elementi, a poseban uticaj ima omaž kostimima iz popularnih igara „Devil May Cry” i „Final Fantasy”.

Villena Viscaria i Sardonyx Lace – zajednička kolekcija

Iako se mlada dizajnerka koja stoji iza imena Villena Viscaria bavi izradom korseta još od svoje 14-te godine, njen brend je nastao u julu 2012. Namenjen je gothic i rock populaciji, i inspiraciju nalazi upravo u ovim subkulturama. Iza drugog brenda, Sardonyx Lace, nalazi se Tamara Simić, čiji je talenat i smisao za prefinjenu estetiku bio primetan još od najranijih radova. Kolekcija „Porcelain Roses“ dobrim delom je inspirisana japanskom uličnom modom i varijacijama na temu Gothic Lolita stila, te gothic subkulturom i najnovijim trendovima u istoj. Od smele Punk Lollite, preko prelepe burleskne dame do prefinjene viktorijanske gospođice otmenih manira, kolekcija „Porcelain Roses“ sadrži najrazličitije stilove koje možete kombinovati po želji.

20:30h - Projekcija: „Tiger&Bunny“

Režija: Keići Sato

Produkcija: Sunrise, 2012. (prema materijalu TV serije iz 2011.)

Trajanje: 95 minuta

U gradu Šternbildu, mutanti sa supermoćima su stvarni, i zaista se kostimiraju i bore protiv zločina – ali ne iz dobrote duše, već da bi se međusobno takmičili u rijaliti TV emisiji gde gledaoci glasaju za omiljenog superheroja dok se oni nadmeću za popularnost i naklonost sponzora. Sticaj okolnosti – i zajednički sponzor – spojiće kao partnere Tajgera, omatorelog heroja stare škole koji gotovo dečački veruje u pravdu, i Barnabija Bruksa Juniona, poznatijeg kao Bani, proračunatog početnika koga ne interesuje junaštvo, već samo glasovi gledalaca.

„Tiger&Bunny“ je započeo kao lični projekat reditelja Keićija Satoa, po sopstvenom priznanju velikog fana američkog stripa, kome je studio rekao da će mu odobriti snimanje serije jedino ukoliko sam obezbedi finansije (kako se Sato snašao da pronađe sponzore zaslužuje da se pretvori u lekciju na studijama marketinga, ali to je neka druga priča). Na opšte iznenađenje, ispostavilo se da je serija preko noći postala megahit – sredovečni Tajger je čak izglasan za najpopularnijeg anime lika u 2011., pobedivši brojne etablirane šonen junake i slatke školarice iz moe serija. Bioskopski film koji večeras prikazujemo nastao je od sažetog materijala TV serije, dok se propisni nastavak priče očekuje na jesen.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

22: 30h - Projekcija: „Garden of Words“

Režija: Makoto Šinkai

Produkcija: CoMix Wave, 2013.

Trajanje: 45 minuta

Reditelj Makoto Šinkai važi za najveću zvezdu u usponu na anime sceni – često ćete čuti da ga opisuju kao „naslednika Hajao Mijazakija“. Kratki film koji ga je proslavio, „Voices of a Distant Star”, u celosti je animirao sam na svom kompjuteru, radeći bez ičije pomoći. U međuvremenu, Šinkai je osnovao sopstveni anime studio i izbacio brojne filmske hitove, kojima je zajednički snažan autorski pečat, bogata i lako prepoznatljiva animacija, preispitivanje svakodnevice, kao i melahnolična, gorsko-slatka atmosfera. Nakon iskoraka sa „Hoshi wo Ou Kodomo“, avanture u giblijevskom stilu koju smo prikazali na prošlom Japanizmu, Šinkai se vratio tematici koju najbolje poznaje – a to su svakodnevni život običnih ljudi, odrastanje i krhkost emocija.

„Garden of Words“ je priča o neobičnoj vezi dvoje različitih ljudi: Takao je srednjoškolac koji beži sa časova i želi da se bavi dizajnom obuće, dok je Jukino starija žena koja nerado govori o svojoj prošlosti. Njih dvoje se sastaju u jednom vrtu samo po kišnim danima, i lagano se otvaraju jedno prema drugom. Kako vreme prolazi, Takao i Jukino su sve bliži – ali kišna sezona u Japanu polako se primiče kraju. „Garden of Words“ je svetsku premijeru doživeo 31. maja ove godine, i čast nam je što ćemo moći da ga predstavimo beogradskoj publici u tako kratkom roku.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

DAN DRUGI: PETAK, 5. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

13h - Kreativna radionica: Paper Wars – paprecraft vs. origami

Pravljenje predmeta od papira spada među omiljene japanske hobije, bilo da je reč o tradicionalnoj veštini kao što je origami, koja podrazumeva savijanje hartije, ili o kod nas odnedavno popularnom papercraftu, gde se štampane figure isecaju, sklapaju i lepe. Uz našu radionicu, posetioci će imati pun uvid u čudesni svet od papira – za seckanje će biti zadužene Jesena Đurović i Mina Petrović, koje su papercraftom šarmirale publiku na prošlom Japanizmu, a za savijanje će se pobrinuti naša stara prijateljica Oriana Jovanović, kao i Danijela Grujić, poznatija kao Dani Origami, koja od februara ove godine predvodi origamiste u Sakurabaninom klubu.

14: 30 - Kreativna radionica: Kosplej

S obzirom na senzacionalni razvoj događaja koji nam je omogućio da pobednika kosplej takmičenja na Japanizmu pošaljemo pravo u London, rešili smo da ove godine u goste pozovemo organizaciju Evenstar, stručnjake za LARP, čija kretivna radionica će vam u budućnosti pomoći da ispunite najteži uslov za učešće na evropskom prventsvu – da sami napravite svoj kostim. Uz Nevenu Bezbradicu i Nenada Dolaševića, dvostrukog šampiona Japanizma (godine 2010. osvojio je drugo, a 2011. prvo mesto na grupnom kospleju) uputićete se u finese izrade najkomplikovanijih delova kostima, i zajedno sa njima napraviti jedan vrlo superherojski predmet – rogatu kacigu Marvelovog Lokija.

16h – Projekcija: trodelni dokumentarni film o japanskoj urbanoj umetničkoj sceni

Naslovi poglavlja: „Scenografija života“, „Ne razmišljaj! Samo uradi!” i „Zabranjeno nebo“

Produkcija: CRV2Studio

Ukupno trajanje: 50 minuta

Japan prikazan kroz umetnost pokreta, „umetnost igle“ i muziku. Prvi deo („Scenografija života“) posvećen je savremenom plesu u Japanu i njegovom odnosu prema savremenom plesu na Zapadu. Kroz priču i igru, od radionice savremenog plesa Umetničkog centra u Kjotu, preko uličnog performansa Ćijemi Fukumori, gledaoci će saznati na koji način je japanska filozofija i kultura oblikovala savremeni japanski ples. U drugom delu („Ne razmišljaj! Samo uradi!“), oko kamere se i dalje zadržava na ljudskom telu kao primarnom predmetu ispitivanja, ali ovaj put na umetnosti njegovog vizuelnog ulepšavanja, odnosno tetoviranja. Tradicionalna u odnosu na modernu japansku tetovažu, odnos između tatu majstora i klijenta, te stav japanskog društva prema tetovaži i njenim nosiocima samo su neka od pitanja na koja će tatu majstor Jamato Bonten i jedan od njegovih klijenata pokušati da daju odgovor. U trećem i poslednjem delu („Zabranjeno nebo“), upoznajemo članove japanskog alternativnog rok benda 101A dok rade na snimanju svog najnovijeg spota.

Nakon projekcije sledi razgovor sa počasnim gostima Japanizma i učesnicima u dokumentarnom filmu: plesačicom Ćijemi Fukumori i članovima benda 101A.

17: 30h - Tribina: Superheroes vs. Super Sentai

U poslednje vreme, svedoci smo eksplozije superherojštine u zapadnoj pop-kulturi: filmovane avanture kostimiranih junaka, koje DC i Marvel sezonski štancuju, razvaljuju bioskopske blagajne i dominiraju industrijom zabave. U Japanu, popularnost Super Sentai franšize stabilna je već decenijama – serijal o timovima maskiranih boraca za pravdu, koji je inspirisao „Moćne rendžere“, nedavno je navršio 38 godina emitovanja i čini se da neće skoro nestati s malih ekrana. Na prvi pogled, razlika između superheroja i super sentaija kao da odslikava stereotipne razlike između zapada i istoka: američka superherojština naglašava individualizam i kult pojedinca, dok japanski sentai slavi zajedništvo i timski rad. Međutim, nije sve tako jednostavno – uspeh „Avendžersa“ pokazao je da i zapadna publika uživa da vidi superheroje na gomili, dok jedan od komercijalno najuspešnijih novijih anime naslova, „Tiger&Bunny“, parodira upravo klišee američkih superherojskih stripova. Da ni ne pominjemo činjenicu da je Marvel angažovao japanski studio Madhouse da producira niz anime serijala koji će se baviti zapadnim superherojima i približiti ih istočnoj publici.

O međusobnom uticaju zapadnog i istočnog pristupa superherojima, trenutnim trendovima u ovoj tematici i globalizaciji na delu razgovaraćemo sa članovima društva „Lazar Komarčić“.

19h - Promocija: „Ikigami“, prva manga na srpskom jeziku nakon više od jedne decenije

Nakon više od deset godina, mange se ponovo izdaju u Srbiji. Prvi japanski strip koji će se objavljivati na srpskom jeziku od 2002. godine jeste „Ikigami“ mangake Motoro Masea, u izdanju izdavačke kuće Festina Lente. Ova manga stekla je verne poklonike kako među omladinom, tako i među nešto starijom populacijom, zbog svog kritičkog stava prema društvu.

Radnja je smeštena u „Vrli novi Japan“. Kako bi se povećala ukupna produktivnost društva i uvidela „dragocenost života“ svakog pojedinca, japanska vlada je donela zakon na osnovu kojeg se nasumičnom metodom bira svaki hiljaditi građanin koji će umreti između 18. i 24. godine života, radi dobrobiti društva. 24 sata pre nego što će umreti, odabranim pojedincima se uručuje obaveštenje o smrti – tzv. „Ikigami“. U deset nastavaka, odnosno u dvadeset epizoda, čitaoci će se upoznati sa „dvadesetoro odabranih“. Dvadeset potpuno različitih osoba, dvadeset različitih sudbina i dvadeset pogleda na život i smrt, koje povezuje jedna te ista stvar stvar – činjenica da su svi oni primili „Ikigami“.

Ova manga je izvorno objavio renomirani izdavački gigant iz Japana – Šogakukan, sa kojim je izdavačka kuća Festina Lente započela saradnju izdavanjem upravo „Ikigamija“. O ovoj saradnji, a ponajviše o samoj mangi i Motoro Maseu, govoriće Jakša Nikodijević, urednik izdavačke kuće Festina Lente.

20:30h - Projekcija: „Wolf Children“

Režija: Mamoru Hosoda

Produkcija: Madhouse/Studio Chizu, 2012.

Trajanje: 117 minuta

Hana je na fakultetu upoznala čoveka svojih snova – jedini je problem što on, kao i svaki misteriozni stranac, krije tajnu. Naime, on je poslednji potomak japanske loze vukova koji mogu uzeti ljudsko obličje – ili ljudi koji se po želji pretvaraju u vukove, kako vam drago. Za Hanu, ovo nije prepreka za brak, te će se ona i čovek-vuk uskoro skućiti i izroditi dvoje dece. Nažalost, nakon neočekivane tragedije Hana će ostati udovica, prepuštena sudbini i nimalo lakom zadatku vaspitavanja dvoje vukodlačića. Život joj vremenom postaje sve komplikovaniji, jer devojčica Juki i dečak Ame na jako različite načine prihvataju svoju vučju prirodu.

Jedan od viđenijih anime reditelja današnjice, Mamoru Hosoda, dobro je poznat beogradskoj publici – njegovim prvencem „The Girl Who Leapt Through Time“ otvorili smo prvi Japanizam davne 2008. godine, dok „Summer Wars“, puštan u KC Grad 2010., i danas važi za Sakurabaninu najpopularniju projekciju ikada. „Wolf Children“ se po tonu i stilu prilično razlikuje od njegovih dosadašnjih dela – pre svega zato što nije reč o avanturi s brojnim peripetijama, nego o drami sporijeg tempa, sastavljenoj od isečaka iz života jedne neobične porodice u japanskoj provinciji. Ipak, film je i dalje protkan svim elementima koji su proslavili Hosodu kao reditelja: emocionalnom toplinom, odličnim humorom i dubokim razumevanjem za disfunkcionalne porodice.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

Kutak za društvene i kartične igre

Od 14h nadalje:

Petak je rezervisan za popularnu igru „Naseljenici ostrva Katan“ – igraće se kvalifikacije za veliko finale.

Game Room

13-20:30h – Dan za mini turnire

Gejmeri će drugog dana Japanizma imati prilike da se oprobaju u mini turnirima, i odmere snage u brzim, dobro organizovanim duelima. Kao i prošle godine, za organizaciju dešavanja u Game Roomu zadužen je Bojan Dacković, a spisak raspoložive opreme i igara biće poznat pred sam Japanizam.

Klub Doma omladine

23h – Koncert grupe 101A

Japanizam ove godine ima čast da predstavi svoje eksluzivne goste iz Japana: 101A, odličan bend koji u Srbiju donosi duh naroda i kulture Japana.

Bend 101A nastao je 2002. godine kada su dva prijatelja Noah (vokal i gitara) i The K (bas) napustili svoje prethodne bendove i počeli da rade na svom prvom zajedničkom albumu. Album koji je izašao sledeće godine poneo je simboličan naziv „01“. Priča oko formiranja benda zaokružena je pre 6 godina kada se gore pomenutom dvojcu pridružuje i bubnjar Sally.

Svoju muziku opisuju kao spoj shoegazea, grungea, japanskog rocka, new wavea, tehno sounda, progressiva, a iz te mešavine do sada su nastala četiri albuma: „01”, „One Day”,„Lethe” i „4”.

Prvi nastup van Japana bend je imao u Londonu 2005. godine, a naredne godine se ponovo vraćaju na stari kontinent i sviraju u Belgiji i Francuskoj. Nakon ovoga evropske i azijske svirke postaju neizostavni deo promocije novih albuma.

Bend, prepoznatljiv kako po izuzetno predanim live nastupima, tako i po zanimljivim spotovima, nedavno je kao najavu za predstojeću turneju izbacio i spot za pesmu „Forbidden Sky”. I ovaj spot je produkt sjajne saradnje između momaka i devojke iz 101A, srpskog dela CRV2Studio ekipe i izdavačke kuće Festina Lente.

Pored Japanizma i EXIT-a, 101A ćete moći da vidite i čujete uživo i na brojnim svirkama u Beogradu i širom Srbije.

DAN TREĆI: SUBOTA, 6. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

13h - Radionica borilačkih veština: Aikido

Aikido je jedna od najmlađih japanskih borilačkih veština, nastala u 20. veku. Kao veština samoodbrane izuzetno je efikasan za odbranu od jednog ili više golorukih ili naoružanih napadača. Ipak, cilj ove borilačke veštine nije priprema za fizički obračun, već bolji, zdraviji i harmoničan život u današnjem društvu. Trenzi aikida su posebno dobri za sve koji zbog savremenog načina života imaju manjak fizičkih aktivnosti, jer na zanimljiv način poboljšavaju opšte psihofizičko stanje kroz učenje mnogobrojnih aikido tehnika.

Cilj prezentacije i demonstracije biće da predstavimo aikido kao veštinu, načine njegove primene u svakodnevnom životu, i dobrobiti koje proističu iz redovnog vežbanja.

Radionicu drže Radivoje Janković, nosilac crnog pojasa 4. DAN, i Marija Milosavljević, nosilac crnog pojasa 2. DAN, u ime Aikido kluba Centar.

14:30h - Kreativna radionica: Manga

Publika uvek željno iščekuje naše manga radionice, već godinama jedan od najposećenijih programa Japanizma. Kao i do sada, Mina Petrović i Vladimir Prodanović-Musaši, predavači Sakurabaninog manga kursa, predstaviće posetiocima osnove ovog stila crtanja, ali pripremiti i nešto ekskluzivno, u skladu sa našom ovogodišnjom temom. Ove godine, Mina i Musaši će vam objasniti razlike između zapadnjačkih i istočnjačkih superheroja i naučiti vas kako da nacrtate jednog u manga stilu, a pored ovoga, očekuje vas još i nekoliko iznenađenja.

16h - Predavanje: Estetika smrti u video igrama

Smrt u video igrama se ne ograničava samo na mehaničko kažnjavanje igrača; samo postojanje interakcije stvara doživljaj gde umesto da saosećamo sa likovima kao što to radimo u filmovima ili knjigama, mi zapravo ,,osećamo sve na svojoj koži''. Ova promena perspektive daje novi pogled na jednu od najstarijih tema čovečanstva. Predavanje će se baviti tematikom smrti u video igrama, i neće se fokusirati na smrt kao na isključivo narativnu pojavu, već će se osvrnuti i na njenu mehaničku i estetsku ulogu. Pored nekoliko generalnih smernica i objašnjenja, biće i govora o pojedinačnim igrama. Predznanje o video igrama nije potrebno da bi se ispratila priča i učestvotalo u diskusiji.

Predavanje će održati Miodrag Dragan Kovačević, PR asistent u Nordeusu i dugogodišnji recenzent video igara.

17h - AMV8

AMV – anime music video – predstavlja karakterističnu formu kreativnog izražavanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu (u poslednje vreme popularni su odlomci iz filmova), i tako prave klipove čiji je najčešći cilj da nasmeju publiku. Kao i na svakom Japanizmu do sad, naše drage kolege Nenad Scarfinger Grujić i Nikola Superman Tujković, sa svojim timom saradnika, pripremili su nam novo izdanje ultra popularnog projekta „AMV8“. Verovatno ste do sad naučili po čemu je AMV8 specifičan – naime, celokupna podloga na koju je anime materijal montiran je „made in Serbia“ – od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice...

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

18h - Tribina: Anime Lektira

Projekat anime lektire započela je grupa starijih članova Sakurabane, inspirisana sličnim poduhvatima iz inostranstva i vođena onom krilaticom da dobra preporuka zlata vredi. Anime lektira će imati format tematskih webizoda gde će se predstavljati naslovi koje svaki ljubitelj ovog medija treba barem jednom u životu da pogleda, a namenjena je kako novijim fanovima kojima će svakako koristiti vodič kroz više decenija japanske animacije, tako i veteranima koji se uz lektiru mogu prisećati zlatnih trenutaka svojih gledalačkih karijera. Osim predstavljanja ovog projekta, u okviru tribine će biti reči i o tome kako se razlikuju savremeni fanovi, kojima je Japan udaljen samo na klik mišem, od prve generacije pobornika japanske pop-kulture koji presnimavali video kasete i za svakim naslovom morali da tragaju mesecima, a osvrnućemo se i na trenutnu krizu kreativnosti u anime industriji, uz ono uvek popularno pitanje – da li se iz godine u godinu zaista prave sve lošije serije, ili smo mi ti koji starimo?

19:30h - Predavanje: Super Sentai

Jedan od stubova japanske popularne kulture su igrani filmovi i TV serije fantastične sadržine - takozvani tokusatsu, čija su glavna odlika specijalni efekti (najčešće prilično jeftini i rađeni uživo, umesto kompjuterom – ako želite definiciju toga kako izgledaju tipični tokusatsu efekti, ne morate tražiti dalje od Godzile koja je zapravo čika u gumenom odelu). Među tokusatsu ostvarenjima, superherojski žanr zauzima prominentno mesto, a jedna od tri najveće franšize te vrste - uz serijale „Ultra“ i „Kamen Rider“ – upravo predstavlja franšiza o superherojskim timovima, poznata kao „Super Sentai“. Upoznajte se na ovom predavanju sa istorijom franšize i njenim osnovnim karakteristikama, uz poseban osvrt na velike autore čije je stvaralaštvo oblikovalo japansku interpretaciju superherojskog žanra.

Predavač je Goran Marković, verovatno najveći poznavalac mange i animea u Srbiji.

21h - Projekcija: „Rurouni Kenshin“

Režija: Keiši Otomo, prema mangi Nobuhira Vacukija

Produkcija: Japan, 2012.

Uloge: Takeru Sato (Kenšin Himura), Emi Takei (Kaoru Kamija)

Trajanje: 134 minuta

„Rurouni Kenshin“ – u slobodnom prevodu, „Kenšin lutalica“ – spada u najvoljenije šonen franšize 90-tih. Priča o dečaku-samuraju s ožiljkom na licu, mračnom tajnom i slomljenim srcem, koji se zarekao da više nikada neće oduzeti ljudski život, osvojila je publiku ne samo zbog upečatljivih avantura Kenšina i njegovih prijatelja, već i zbog prikaza japanskog društva na razmeđi dva velika istorijska perioda u drugoj polovini 19. veka. Jedan je Bakumacu, prelomna decenija kada moć šogunata počinje da slabi a samurajska samovolja dostiže vrhunac, cepajući zemlju sukobima zavađenih klanova. Drugi je takozvana Meiđi restauracija – period obnove i otvaranja ka svetu, kada je Japan naglo počeo da usvaja zapadne vrednosti, ostavivši u prašini samuraje kao relikt prošlosti.

Franšiza je do sad iznedrila mangu, podužu animiranu TV seriju i nekoliko direct-to-video projekata, od kojih „Trust and Betrayal“, priča o tome kako je Kenšin stekao ožiljak, važi za jedno od najboljih anime ostvarenja svih vremena. Pred vama je prva igrana adaptacija, snimljena prošle godine sa zavidnim budžetom, čije su scene vratolomne samurajske akcije šarmirale gledaoce širom sveta, doprinevši revitalizaciji franšize skoro 20 godina nakon što je objavljeno prvo poglavlje mange.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 14 godina.)

Kutak za društvene i kartične igre

Od 12h nadalje:

Od subote, počinju turniri u kartičnim igrama: na programu su „Yu-Gi-Oh“ i „Magic the Gathering“.

Od 14h nadalje:

Nastavljaju se kvalifikacije za veliko finale u igri „Naseljenici ostrva Katan“.

Game Room

13-16:30h – Open gaming

Opušteno igranje, kao i vežbanje za veliki turnir koji sledi. Ako budete dobri, možda uleti i neki turnir iznenađenja.

17h – Girl Power: Women's Iron Fist Tournament

Game Room s ponosom predstavlja Tekken Tag 2 turnir samo za devojke! Pravo učešća će imati isključivo gejmerke – da se vidi i da lepši pol i te kako ume da barata konzolom i obara rekorde u tabačinama.
Primenjivaće se stroga pravila u igranju, jer će pobednica će dobiti priliku da se takmiči na IeSF 2013 turniru, koji se od 31. oktobra do 4. decembra održava u Bukureštu (Rumunija).

DAN ČETVRTI: NEDELJA, 7. JUL

Kutak za društvene i kartične igre

Od 12h nadalje:

U nedelju, od kartičnih igara na programu su „Yu-Gi-Oh“ i „World of Warcraft“.

Od 12h nadalje:

Igra se veliko finale „Naseljenika ostrva Katan“.

Pokušaćemo da sve aktivnosti završimo do početka kosplej takmičenja, kako bi zainteresovani mogli da isprate kosplej defile.

Game Room

13-16:30h – Open gaming

Opušteno igranje i odmaranje nakon intenzivnih turnira u prethodna dva dana.

Bioskopska sala Doma omladine

13:30h - Tribina izdavačke kuće Darkwood

Prvi put u izvornom obliku i velikim tiražima, kao i u originalnom formatu, identičnom onom u Japanu, mange počinju da izlaze u Srbiji u produkciji izdavačke kuće Darkwood. Trudićemo se da donesemo što veći broj naslova iz različitih žanrova i zadovoljimo sve ukuse, o bilo kom uzrastu čitalaca da je reč. Namera nam je da vam predstavimo najznačajnije naslove i kada su u pitanju oni koji spadaju u najvoljenije i najuspešnije po pitanju komercijalnog uspeha, kao i one najviših umetničkih dometa, cenjene i od strane publike i od strane kritike.

Ove naslove ćemo učiniti što je moguće dostupnijim, štampanjem u što većim tiražima i prodajom i na kioscima i u knjižarama i u striparnicama, a takođe i distribucijom širom bivše Jugoslavije. Cilj nam je popularzacija stripa i dugo iščekivana afirmacija mangi.

Na samom početku, predstavićemo vam tri bisera, koji spadaju u najpopularnije naslove širom sveta: „Naruto“, „One Piece“ i „Uzumaki“.

Nešto više o planovima i najavu pomenutih naslova, imaćete priliku da premijerno čujete na festivalu Japanizam, na tribini izdavačke kuće Darkwood.

15h - Revija izvođača

Nakon velikog uspeha na prošlogodišnjem Japanizmu, i ove godine ćemo imati reviju izvođača – pred početak kosplej takmičenja, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, iaido samuraji, buto ples, muzičari, komičari pa čak i isti onaj dečiji hor koji je prošlog jula osvojio srca publike, čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.

Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

17h - Kosplej defile

Do sad svi već znaju šta je kosplej: specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija, jer se ova ideja iz Japana brzo prenela i na ostatak sveta. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

E sad, glavna novina na ovogodišnjem Japanizmu – fanfare, molim – jeste to što je Sakurabana potpisala eksluzivni partnerski ugovor sa londonskom konvencijom MCM Comic Con, te će pobednik našeg kosplej takmičenja ići kao predstavnik Srbije na evropsko prventsvo u Englesku, koje će se održati u oktobru ove godine. Ovo je podrazumevalo dramatičnu izmenu dosadašnjih kosplej pravila – novi pravilnik možete preuzeti sa našeg sajta – kao i otvaranje tematike kospleja i prema zapadnog pop-kulturi.

Pošto londonska pravila propisuju da takmičari moraju biti stariji od 18 godina, kosplej će ići u dva dela. Prvo nastupaju juniori, koji se nadmeću za simbolične nagrade, a onda kreće seniorsko takmičenje čiji će pobednik putovati u London.

Očekujte spektakl.

19:30h - Svečana dodela nagrada

Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu – moguće je čak i ambasador lično - dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na kospleju, kao i autorima najboljih radova na izložbi.

Od 21h pa dok ne padnemo mrtvi – Žurka

Kao i svake godine, Japanizam se završava žurkom. DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).
PRATEĆI PROGRAM: ČETVRTAK-NEDELJA, 4.-7. JUL

Artist Alley
Artist Alley, naš prodajno-izložbeni sajam, s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; kao i nova i stara izdanja mangi na raznim jezicima. Naši prijatelji iz Poljske će opet biti tu sa svojom jedinstvenom ponudom robe uvezene iz Japana, tako da je vreme da počnete da štedite novac za šoping. Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

Izložbe

Nagradna izložba radova u manga stilu
Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a ove godine pristiglo ih je čak i nekoliko iz susednih zemalja. Najbolji rad na glavnu temu Japanizma, „Superheroji“, očekuju veoma vredne nagrade i skupa crtačka oprema, dok će se pobednik na slobodnu temu birati preko glasova sa Facebooka.

Izložba fotografija Ivane Aleksić
Sakurabana intenzivno sarađuje sa mladom fotografkinjom Ivanom Aleksić i njenim studiom Red. U sklopu pratećeg programa konvencije, izložićemo Ivanine fotografije sa prethodnog Japanizma, kospleja, Harađuku modnih događaja i sličnog...

Izložba markica iz Japana
Društvo „Duh Istoka“ iz Zaječara nam šalje kolekciju japanskih poštanskih markica.

Izložba japanskih zamkova
Društvo „Duh Istoka“ iz Zaječara nam šalje kolekciju japanskih zamkova urađenih u papercraft tehnici.

Izložba papercraft i origami radova
Svi papercraft hobisti iz Srbije, kao i odabrani origamisti, poslaće repertoar svojih najboljih radova na izložbu na Japanizmu.

Izložba 1000 ždralova
Drevna japanska legenda kaže da 1000 ždralova ispunjava želju. Sa željom da origami kao deo japanske tradicionalne kulture zaživi kod nas, pokrenut je projekat izrade 1000 ždralova, koji su podržali ljubitelji ove umetnosti širom Srbije. Posetioci Japanizma imaće prilike da vide kompoziciju od 1000 origami ždralova.

Izložba kratkih priča
Ranko Trifković će nam predstaviti svoje jedinstveno pakovane kratke priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: