Srbija na festivalu arhitekture u Londonu

Srbiju će na Londonkom festivalu arhitekture koja počinje sledeće sedmice predstavljati osnivač Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovackoji je pozvan da predstavi beogradski kreativni festival kao najbolji srpski brend na međunarodnom panelu, pored najpoznatijih predstavnika svetskih bijenala arhitekture i festivala.

Izvor: B92
Podeli

Jelovac je izabran zahvaljujući kvalitetu Beogradske nedelje dizajna koja je osmi put zaredom održana prve nedelje juna, a čija je konferencija pod nazivom “Inovacija na kvadrat” ocenjena kao "jedna od najuzbudljivijih na svetu". Organizatorima Londonskog festivala arhitekture je bilo posebno zanimljivo kako je Beogradska nedelja dizajna postala jedno od ključnih mesta za susrete vodećih stvaralaca u svetskom godišnjem kalendaru u zemlji koja ne prepoznaje kreativne industrije ni kao statističku kategoriju i koliko je festival u stanju da menja svoje okruženje.

Posle kratkih prezentacija učesnika na panelu u ponedeljak, 24. juna, uslediće diskusija o uticajima, motivaciji i bitnim pitanjima koja se tiču arhitekture i organizacije festivala. Da li su ovakvi događaji dinamični katalizatori za diskusiju i širenje arhitektonske kulture u gradu ili sračunato služe za promociju turizma i industrije? Kako dizajn bijenale može efikasno da utiče na trajne promene u gradu domaćinu? Na ova i druga pitanja će, pored Jelovca, pokušati da odgovore Shumi Bose, urednik britanskog Blueprint magazina i selektor saradnik Venecijanskog bijenala arhitekture 2012. godine, Ben Evans, jedan od osnivača i direktor Dizajn festivala u Londonu, Beatrice Galilee, selektor arhitektonskog trijenala u Lisbonu, Hege Maria Eriksson, direktor arhitektonskog trijenala u Oslu i Dejan Suđić, direktor Dizajn muzeja u Londonu.

Londonski festival arhitekture je prvobitno pokrenut kao bijenale 2004. godine, a danas ima ambiciju da postane najvažniji godišnji arhitektonski događaj.

Ostalo

Turska: Umetnici protiv "jezika podela"

Turski umetnici, novinari i pisci, uključujući Nobelovca Orhana Pamuka, pozvali su vladu u Ankari da prestane da koristi jezik podela i polarizuje zemlju, u tekstu objavljenom danas na zakupljenim stranama u nekoliko turskih novina.

Ostalo subota 29.06. 12:48 Komentara: 0

DOB odustao od nove galerije

Niš Art fondacija (NAF), koja podržava mlade slikare, saopštila je da je prinuđena da odustane od projekta otvaranja novog, velikog galerijskog prostora unutar Doma omladine Beograd, jer ta ustanova nije zainteresovana za saradnju, odnosno donaciju.

Ostalo petak 28.06. 18:56 Komentara: 2

"Biće para za Narodni muzej i MSU"

Rebalansom budžeta za sanaciju Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti ostavljeno je tačno onoliko sredstava koliko je procenjeno da oni mogu da potroše do kraja godine, odnosno 124 miliona dinara, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Ostalo četvrtak 27.06. 17:17 Komentara: 20

4. Sound and visions festival

Multimedijalni festival Sound and visions u Majdanpeku predstavlja i u četvrtom izdanju - od 28. do 30. juna - raznovrstan program kratkih filmova, koncerata, vizuelnih intervencija, kao i radionica slobodnog softvera, uz nastavak promovisanja industrijskog turizma i upoznavanja autentičnih lokalnih pejzaža.

Ostalo četvrtak 27.06. 16:41 Komentara: 1

6. Japanizam festival u DOB-u

Od 4. do 7. jula u Domu omladine Beograda organizuje se jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop kulturi - stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu.

Ostalo četvrtak 27.06. 11:15 Komentara: 0
strana 1 od 25 idi na stranu