Ministar kulture: Budite realni

Povodom najavljenog protesta "Stop uništavanju kulture" predstavnika Organizacionog odbora protesta za kulturu, Bratislav Petković, ministar za kulturu i informisanje, reagovao je saopštenjem za javnost.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2013.

13:24

Default images

Prenosimo saopštenje ministra za kulturu i informisanje Srbije, Bratislava Petkovića u celini:

"Ako govorim kao reditelj i dramski pisac i kao čovek iz struke slobodno mogu reći da podržavam sve zahteve organizacionog odbora protesta najavljenog za subotu. Ali ako govorim kao ministar jedne odgovorne Vlade koja se bori da Srbiju izvuče iz krize, onda sam kategoričan i apelujem na čitavu kulturnu javnost da pre svega budu realni u svojim zahtevima.

Mi smo nasledili katastrofalnu situaciju jer je zemlja zahvaljujući prethodnoj vlasti osiromašena i pokradena. Ova Vlada ima prioritete, a to su borba protiv korupcije, dobijanje datima i ekonomski oporavak. To nikako ne znači da zapostavljamo kulturu. I iz ovog malog budžeta od 0,62 % pokušavamo da izađemo svima u susret. Kod nas dolaze mnoge beogradske ustanove kulture i mole za pomoć. Pa zašto onda kulturni radnici ne odu kod gradonačelnika da pitaju zašto im ne daje bukvalno ni dinara. Lako je danas konstatovati da para za kulturu nema, pa to nije nikakva tajna.

I sami organizatori protesta su zaključili da se od 2000. godine kultura sistematski uništava. Mi smo nažalost nasledili takvu situaciju. I pored toga se ponašamo odgovorno. Imenovali smo nezavisne komisije koje dodeljuju sredstva za kulturne manifestacije. Ali mi se ponašamo domaćinski i ne želimo da rasipamo novac na komercijalne festivale. Neprimereno je da Nišvil od nas traži 10 miliona.

Takođe je neprimereno da se organizatori festivala preko medija obraćaju Ministarstvu, umesto da sednemo zajedno za sto i vidimo šta može da se uradi. Posebno je neprimerena izjava direktora festivala da ukoliko Ministarstvo bude dalo milion dinara da će taj iznos odbiti."

Protest "Stop uništavanju kulture", biće održan 22. juna, od 18 do 19 časova, na Trgu Republike a predstavnici Organizacionog odbora protesta za kulturu pozvali su svoje kolege umetnike, ali i sve ljude da im se pridruže u subotu i skrenu pažnju na dramatičnu situaciju u kulturi i društvu.

Javna diskusija povodom Konkursa za savremeno stvaralaštvo

Javna diskusija sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja Srbije o kriterijumima i vrednostima koje promoviše Konkurs za savremeno stvaralaštvo, čiji su rezultati izazvali burne reakcije na kulturnoj i umetničkoj sceni, biće održana sutra u podne u galeriji "Podroom" Kulturnog centra Beograda, na inicijativu više institucija i udruženja.

Na tribini će učestvovati Zoran Avramović i Dragan Kolarević iz Ministarstva kulture, predsednik konkursne Komisije za književne manifestacije, nagrade i periodiku Tiodor Rosić, a pozvani su i predstavnici institucija, udruženja, organizacija i pojedinci koje se bave produkcijom i predstavljanjem savremenog (književnog) stvaralaštva, kao i mediji.

KCB je sa još nekoliko institucija i udruženja predložio ministru i predstavnicima Ministarstva kulture da proceduru, odluke i obrazloženja komisije povodom projekata koji su pristigli na konkurs učine transparentnim za javnost.

Razlog za to, kako je navedeno, jeste činjenica da pitanja kriterijuma za dodelu sredstava, odnosno vrednosti koje Konkurs za savremeno stvaralaštvo proklamuje, a komisije i ministar odabirom projekata, odnosno dodelom sredstava, i praktično podržavaju, u velikoj meri neposredno utiču na kulturnu produkciju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: