Odbor za kulturu o Nišvilu, Ediktu, ministru...

Ministar Bratislav Petković najavio je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu, da će njegovo ministarstvo preispitati neka rešenja Komisije za raspodelu sredstava i pokušati da obezbedi novac za Bitef, Palić, Nišvil...

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

15:41

Default images

Poslanici su ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije ukazali na brojne probleme koji već izvesno vreme postoje u kulturi, od najnovijeg, slučaja Nišvil, preko zakona koji nanose ozbiljnu štetu kulturi - zakona o budžetskim sistemima, javnim nabavkama, do nedostatka kriterijuma za rad komisija i generalno manjkavosti pravnih okvira koji regulišu oblasti kulture i sporog reagovanja ministarstva na probleme koji se pojavljuju.

Predsednica odbora Vesna Marjanović ukazala je da se stekao utisak da sva sredstva namenjena kulturi odlaze u projekat obeležavanja Milanskog edikta, a da sve ostale manifestacije i programi padaju na treće, peto mesto. Ona je ponovo ukazala na loše stanje u kulturi, ali je upozorila da nedostatak sredstava ili teška situacija u kojoj se Srbija nalazi već decenijama ne smeju da budu razlog da kulturni poslenici pognu glavu i gledaju na propadanje kulture.

"Svesni smo teškoća sa kojima se suočava i Ministarstvo kulture i Srbija, ali borba za kulturu mora da se nastavi," rekla je Marjanovićeva.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Petković se složio da je Nišvil ozbiljna manifestacija i da će se potruditi da je pomognu, kao što su pomogli Sofest, Beografski festival igre, ali je ukazao da njegovo ministarstvo nije zaobišlo Niš budući da su tamo upućena sredstva za rekonstrukciju Medijane, predstave "Konstantin", "Sumnjivo lice"...

"Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takodje trebalo da se uključi. Ali, ispitaćemo rad Komisije", rekao je Peković. "Nije cilj ovog ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo", poručio je ministar Petković i ponovio da će raditi na pronalaženju rešenja za Nišvil koji ovih dana izaziva veliku pažnju javnosti.

Ministar je ukazao i da se projekat obeležavanja 17. vekova Milanskog edikta finansira iz budžetskih rezervi i da će neke stvari, poput amfiteatra u Viminacijumu, ostati i za buduća pokolenja.

Petković je naglasio i da će se Oktobarski salon održati. Državni sekretar u ministarstvu Zoran Avramović podsetio je da komisije za raspodelu sredstava čine stručni ljudi i pozdravio takav način finansiranja kulture. On je rekao i da se radi na strategiji za kulturu ali i pravnim okvirima kulture.

"U kulturi uvek imate neke struke, ukuse koji se razlikuju. Sada preovladava jedna, ali komisije za raspodelu sredstava su stručne", rekao je Avramović.

Pomoćnik za informisanje i medije Dragan Kolarević rekao je da su završene konsultacije kada je reč o setu medijskih zakona - Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim audio-vizuelnim servisima.

Početkom aprila održana je javna rasprava o Zakonu o javnom informisanju. Od aprila do danas održane su preliminarne konsultacije sa državnim organima - Ministarstvom pravosudja, Agencijom za privatizaciju, za privatne registre, Komisijom za zaštitu konkurencije...Upućen je zvaničan nacrt zakona svim tim organima koji treba sada da daju zvanične odgovore da li ga prihvataju, rekao je Kolarević.

Početkom jula dobićemo sve te odgovore i uputićemo zakon na vladu, dodao je on. Kolarević je rekao i da će već ove ili početkom sledeće sedmice biti završene izmene zakona o javnim audiovizuelnim servisima i da će uskoro početi i javne debate a potom će i taj zakon biti upućen vladi pa skupštini.

Očekujem da će početkom septembra ovi zakoni biti usvojeni, rekao je Kolarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: