Srpsko nematerijalno nasleđe čine...

Lista nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, na kojoj se nalazi 27 elemenata, predstavljena je 7. juna u Etnografskom muzeju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa za sada se nalaze: krsna slava, molitva (đurđevdanski obred), belmuž, običaj izlivanja i paljenja ratarskih sveća, izrada pirotskog kačkavalja, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanat, klesarski zanat, pazarske mantije, zlakuska lončarija, kosovski vez, pevanje uz gusle, groktalica, pevanje iz vika, erski humor.

Tu su i kolo (kolo u tri, kolo u šest), "Rumenka", sviranje na gajdama, frulaška praksa, sviranje na kavalu, naivno slikarstvo Slovaka, "Lazarice" u Sirinićkoj župi, izrada drvenih čutura u selu Pilica, "Vukov sabor", ojkača, "Vranjska gradska pesma" i "Čuvanje Hristovog Groba".

Ovom prilikom su predlagačima (nosiocima) uručena dokumenta o upisu elemenata u Nacionalni registar nematerijalnog kulturog nasleđa.

Spisak elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa usvojio je Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe 18. juna prošle godine, a predsednik Komiteta Saša Srećković je uputio poziv za dostavljanje predloga za novi ciklus upisa.

Predlog za upis, uz odgovarajuću propratnu dokumentaciju, mogu da podnesu pojedinac, lokalna zajednica, odgovarajuća nevladina organizacija ili nadležna institucija.

Srećković je rekao da će jedan od narednih dugoročnih programa, koje će Srbija kroz mrežu institucija za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđe preduzeti, biti "živo ljudsko nasleđe".

"Reč je o živim ljudima koji su nosioci i baštinici znanja, veština koje se mogu okarakterisati kao izuzetno kulturno nasleđe za njihove lokalne zajednice, ali i celu državu. To je jedan od najvećih prioriteta rada naših ustanova na polju brige o nematerijalnom kulturnom nasleđu", objasnio je Srećković.

Vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja Miroslav Tasić podsetio je da se u oktobru navršava 10 godina od donošenja Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa koju je Srbija ratifikovala 2010. godine. Naredne godine je osnovan Komitet, a prošle godine Centar za nematerijalno kulturno nasleđe.

Ukazavši na široku popularnost Uneskove Konvencije koju su do sada ratifikovale 152 zemlje, Srećković je naglasio da je kulturno nasleđe na neposerdan način povezano sa društvenim i ekonomskim razvojem, za šta postoji više primera u zemljama u regionu i svetu.

"Kulturnim institucijama, zajedno sa lokalnim zajednicama, predstoji veliki i naporan posao na prepoznavanju vrednosti kulturnog nasleđa, očuvanju, održanju i razvoju živog ljudskog nasleđa i poboljšanju društvenog i pravnog statusa nosilaca nematerijalnog kulturnog nasleđa i nasleđa uopšte", rekao je on i najavio intenzivniji rad sa lokalnim zajednicama, jer je neophodno da one iniciraju konkretne akcije za promovisanje nasleđa.

Srećković je podsetio i da je posao bivšeg saziva Komisije i Komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe oko upisa u Nacionalni registar krunisan nominacijama slave (krsnog imena) i Đurđevdana za Uneskovu Reprezentativnu listu čovečanstva.

Ostalo

Turska: Umetnici protiv "jezika podela"

Turski umetnici, novinari i pisci, uključujući Nobelovca Orhana Pamuka, pozvali su vladu u Ankari da prestane da koristi jezik podela i polarizuje zemlju, u tekstu objavljenom danas na zakupljenim stranama u nekoliko turskih novina.

Ostalo subota 29.06. 12:48 Komentara: 0

DOB odustao od nove galerije

Niš Art fondacija (NAF), koja podržava mlade slikare, saopštila je da je prinuđena da odustane od projekta otvaranja novog, velikog galerijskog prostora unutar Doma omladine Beograd, jer ta ustanova nije zainteresovana za saradnju, odnosno donaciju.

Ostalo petak 28.06. 18:56 Komentara: 2

"Biće para za Narodni muzej i MSU"

Rebalansom budžeta za sanaciju Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti ostavljeno je tačno onoliko sredstava koliko je procenjeno da oni mogu da potroše do kraja godine, odnosno 124 miliona dinara, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Ostalo četvrtak 27.06. 17:17 Komentara: 20

4. Sound and visions festival

Multimedijalni festival Sound and visions u Majdanpeku predstavlja i u četvrtom izdanju - od 28. do 30. juna - raznovrstan program kratkih filmova, koncerata, vizuelnih intervencija, kao i radionica slobodnog softvera, uz nastavak promovisanja industrijskog turizma i upoznavanja autentičnih lokalnih pejzaža.

Ostalo četvrtak 27.06. 16:41 Komentara: 1

6. Japanizam festival u DOB-u

Od 4. do 7. jula u Domu omladine Beograda organizuje se jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop kulturi - stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu.

Ostalo četvrtak 27.06. 11:15 Komentara: 0
strana 1 od 25 idi na stranu