Mikser festival – četvrti dan

Četvrti dan Mikser festivala obeležiće između ostalog predavanje slovenačke umetnice i arhitekte Marjetice Potrč, koja je imala samostalnu izložbu u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

09:26

Default images

Muzički vikend program u Mikser House-u otvaraju Greenfingers iz Niša, čija je muzika spoj rege, džez, ska i fank elemenata (21h), posle kojih nastupa najbolji evropski rege bend Irie FM (22.30). Iz programa Tuborg Depo bine izdvajamo nastup Dece loših muzičara i komičara iz organizacije Standup.rs. Na Converse Get Dirty bini sviraju beogradski bendovi Master Blaster (18h) i Gnjile (22h) , kao i Demolition iz Ljubljane (20h).

Na monumentalnim stepenicama zgrade Geozavoda i ruševinama Španske kuće, Saška Šašić – La Sali, koja živi na relaciji Beograd – Madrid i Mitja Obed iz Ljubljane, izvešće performans “Flamencoraneo”, spoj tradicionalnog flamenka i savremenog plesa (19.45), koji simboliše metamorfozu grada, što korespondira sa temom Mikser festivala.

U Mikser House-u počinje trodnevna kreativna radionica pletenja koju vodi kolektiv tekstilnih dizajnerki iz Slovenije OLOOP. Učesnici radionice izrađuju zavese koje će ostati u prostoru Mikser House-a. Na taj način, ova kreativna akcija, koja spaja učenje sa igrom, staro sa novim, veštinu sa kreativnošću, omogućava učesnicima da kreiraju budući izgled Mikser House-a.

Diskusija “Budućnost gradova i gradovi budućnosti” istraživaće posledice rasta populacije i ekološkog nemara i predstaviti nove pristupe zaštiti životne sredine. Predavanje Marjetice Potrč “Vizija o Gradu budućnosti i umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdama“ (19h) rezultat je putovanja kroz odabrane gradove i identifikacije procesa promena u svetu u protekle četiri godine. Potrč će publici predstaviti svoju ideju o gradu budućnosti – skupu malih, održivih teritorija organizovanih na lokalnom nivou, čime se njeno predavanje nadovezuje na nastojanje Mikser festivala da pronađe održivo rešenje razvoja Savamale u kreativnu gradsku četvrt.
Na Mikser kids kreativnim radionicama deca će kroz igru moći da nauče kako da sami naprave predmete od kože (16h), u strip radionici će crtati svoje omiljene junake (17h), a na radionici Papirni svet Koko zeke će seckati, lepliti i crtati i razne oblike od papira.

U Galeriji “G12HUB“ učesnici radionice Emoticons/emo-ikonice će kreirati nove predstave emotivnih izraza lica (12h), a deo programa su i Znamenitosti Savamale(19h) i predavanje Miše Savića Muzika i produkcija(16h) i prezentaciju projekta Kopča(20h).

Vrata Nove Iskre (Gavrila Principa 43) biće otvorena za sve zainteresovane, koji žele da se u neformalnoj atmosferi upoznaju sa prostorom i aktivnostima ovog dizajn inkubatora, koji je aktivan od decembra 2012. Godine.

U okviru programa na reci za najmađe, Ekoist kreativna mreža i Eko-musketari izvešće ekološku predstavu “ Na vrh jele, u dnu bora” koristeći materijale za reciklažu - kreativno, razigrano, maštovito i sinergično u Green Corner-u u 17 časova.

Na obali Save se nalaze i izložbe Fonda Ekotopia - Izeš naviku, i Turističke organizacije Srbije – 52 vikenda u Srbiji, koja prikazuje kulturnu i prirodnu baštinu, kao i urbano nasleđe 52 turističke destinacije u Srbiji, dok će organizacija Beograd Velograd promovisati vožnju bicikala.
„MIKSER RAZGOVORI“, petak / 31.05. / MIKSER HOUSE, KARAĐORĐEVA 46

BUDUĆNOST GRADOVA I GRADOVI BUDUĆNOSTI

16.30 /Stajemo li na planetu?: Duška Dimović, Svetski fond za prirodu

17:00 / Blue Green Dream za Savamalu – Možemo li?! : Ranko Božović, Enplus, Beograd, Srđan Stanković, Imperijal Koledž London

19:00 / Javno predavanje: Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdama Marjetica Potrč, umetnica i arhitekta, Ljubljana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: