Novi muzej: Život Tjudora na moru

Ostaci tjudorovskog ratnog broda koji je potonuo pre više od 400 godina biće izloženi sa stotinama drugih artefakata prvi put u novom muzeju u Britaniji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

13:22

Default images

Muzejski zvaničnici i istoričari kažu da će 27 miliona funti (41 milion dolara) vredan muzej ne samo omogućiti posetiocima da vide olupinu "Meri Rouz", ratni brod Henrija osmog, već će videti i kako život Tjudorovih na brodu.

Muzej Meri Rouz u Portsmutu smešten je tačno na mestu gde je brod iz 16. veka izgradjen i svoja vrata posetiocima otvara sutra, prenose agencije.

"Meri Rouz" je predvodio englesku flotu u bitci protiv Francuske 1512. ali je 30 godina kasnije potonuo tokom bitke 1545. Brod je ostao potopljen u blizini južne obale Engleske sve gok nije otkriven 1971.

Posle istraživanja i bezbrojnih zarona, jedan je čak načinio i sam princ Čarls, brod je konačno iznet na površinu 1982. godine što je uživo prenošeno za milione gledalaca širom sveta.

Muzej je izgradjen poput broda, sa drvenim lukovima i galerijama na kojima je izloženo 19.000 predmeta pokupljenih iz olupine, od kožnih čizama do topova i kostura brodskog psa Hača.
Foto: Beta/AP
"Ovo nije samo brod, već život u vreme Tjudorovih", rekao je Džon Lipet, izvršni direktor Fonda Meri Rouz. "Ovo je memorijal za 500 ljudi koji su izgubili svoje živote na 'Meri Rouz'".

Istoričar Dejvid Starki otišao je korak daje opisavši "Meri Rouz" kao "engleske Pompeje koje je očuvala voda a ne vatra".

Deo palube dug 35 metara i visok 11 metara biće izložen u komori sa prozorima za gledanje dok zvaničnici završavaju poslednje faze konzervacije olupine.

Milioni litara vode i hemikalija posuti su po olupini kako bi je očuvali posle izvlačenja na kopno i muzej očekuje da će zidovi oko olupine biti uklonjeni 2017. kada se ona potpuno osuši.

Novi muzej, smešten tik uz ratni brod Lorda Nelsona "Viktori" postavljen je na mestu manjeg muzeja u kome su do sada bili izloženi samo predmeti sa olupine ali ne i sama olupina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: