NMV: Vladimir Krivošejev - kustos godine

ICOM, međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca, dodelio je nagradu u kategoriji kustos godine dr Vladimiru Krivošejevu, muzejskom savetniku i direktoru Narodnog muzeja Valjevo.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

12:54

Default images

Nacionalni komitet ICOMa (International Council of Museums) međunarodne organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca osnovane u sistemu UNESKa, svake godine dodeljuje nagrade za izvanredan doprinos i afirmisanje muzejske delatnosti. Nagrada se dodeljuje u 5 ravnopravnih kategorije: kustos godine, projekat godine, publikacija godine, muzej godine i nagrada za životno delo.

U obrazloženju za dodelu nagrade izrečeno je sledeće:

Tokom 2012. godine dr Vladimir Krivošejev je autorski realizovao tri veoma kompleksna projekta, različita po svojoj priroda, ali direktno vezana za praksu, kao i za teoriju muzejskog rada. To su projekti: Kula Nenadovića, Valjevo nastanak i razvoj grada i Muzeji, menadžment, turizam – ka savremenom muzeju, od teorije do prakse. Prvim projektom, kao autor stalne postavke, kataloga i scenarija za igrano-dokumentarni film, Krivošejev je dao veliki doprinos zaštiti nacionalne kulturne baštine u Srbiji i razvoju inovativnih, savremenih metoda muzejske prezentacije i animacije. Težište drugog projekta je postavljeno na izučavanju i prezentaciji urbane prošlosti Valjeva, a njegovo ishodište predstavljaju: monografija o istoriji grada (Valjevo - nastanak i razvoj grada, prilozi za urbanu istoriju od prvog pomena do početka 20. veka), popularna dvojezična ilustrovana publikacija (Valjevo – kratak pregled istorije grada / Valjevo - a short survey of the city histori) i izložba sa prigodnim katalogom (Valjevo – perom kartografa i putopisaca). Realizacijom ovog projekta dr Krivošejev je objedinio različite metode prezentovanja rezultata istraživanja obavljenog u okviru muzejskog posla, ali i dodatno povezao istorijsku nauku sa muzeologijom i muzeografijom, podcrtavajući jednu od funkcija muzeografije – funkciju primenjene istoriografije. Autorskom realizacijom trećeg projekta, monografskog priručnika Muzeji, menadžment, turizam – ka savremenom muzeju od teorije do prakse, Vladimir Krivošejev je dao nemerljiv doprinos razvoju teorije muzeologije u Srbiji. Taj doprinos je pionirski, kada se ima u vidu da su ne samo monografije već i drugi manje kompleksni i obimni vidovi ekspozicije na temu muzeologije veoma retke u Srbiji, te da je ovo prvi rad domaćeg autora koji muzeologiji prilazi i sa aspekata menadžmenta i kulturnog turizma.

Neophodno je da se naglasi da su sva tri veoma kompleksna, obimna i kvalitetna projekta, kojima su podignuti standardi nacionalne muzejske prakse, finiširana i javno prezentovana tokom samo jedne kalendarske godine.

Pored Vladimira Krivošejeva dobitnici ICOMove nagrade za stručna dostignuća u 2012. godini su:
- u kategoriji projekat godine Mankala, misaona igra projekat Ivane Vojt, kustosa Muzeja Afričke umetnosti,
- u kategoriji publikacija godine knjige: Manastiri Ovčarsko – kablarske klisure (autori Delfina Rajić i Miloš Timotijević, izdanje Narodnog muzeja Čačak) i Pusen i petokraka (autor Nenad Radić, izdanje Galerije Matice Srpske).

Nagrada je dodeljena na svečanoj Skupštini ICOMa Srbije održanoj 26. aprila u Galeriji fresaka u Beogradu.Nagrade za životno delo i za muzej godine ovom prilikom nisu uručene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: