Otvoren obnovljeni Milošev konak

Nova stalna postavka u obnovljenom Konaku kneza Miloša Obrenovića u beogradskom parku Topčider, otvorena je danas povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da su, kao i tada, i danas Srbija i srpski narod pred prekretnicom.

"Kojim teškim putem će biti usmerena naša budućnost, zavisiće dobrim delom i od pravih odluka koje ćemo svi zajedno doneti, poštovati i sprovoditi", rekao je Petković.

On je citirao kneza Miloša Obrenovića koji je rekao "nije vreme da sabljama zemlje delimo i glavama granice udaramo".

Petković je rekao da nova postavka izložbe svedoči o teškim, herojskim danima srpske borbe za nazavisnost i slobodu.

"Ta borba nekim svojim delom i danas traje, opominjići nas da se istorijske greške ne praštaju i da se ponekad moraju donositi teške
odluke, o kojima će tek budući naraštaji donositi prave sudove najčešće mereći dobitak u svom svakodnevnom životu", kazao je ministar.

Govoreći o ulozi kneza Miloša u istoriji Srbije, ministar je rekao da je Miloš za 26 godina vladavine uspeo da dovede Srbiju na prag nezavisnosti, osnuje najvažnije državne institucije i vodi neprestanu diplomatsku borbu sa Otomanskim carstvom.

Izložba je otvorena danas, na pravoslavni praznik Cveti, jer je to i dan kada je podignut Drugi srpski ustanak 1815. godine koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

U Konaku kneza Miloša u Topčideru su dve stalne postavke, a povremeno će biti i tematske izložbe.

U prizemlju Konaka je izložba "Život u Srbiji u 19. veku", koja opisuje građansko i seosko domaćinstvo u vreme Otomanskog carstva, dok je na spratu stalna postavka stvari i dokumenata Miloša Obrenovića.

Pored sobe Miloša Obrenovića, na spratu su i prostorije s likovnim delima, dokumentarni i drugi materijal o životu na Miloševom dvoru, o njegovoj porodici i naslednicima.

Na otvaranju obnovljenog Konaka predstavljena je tematska izložba "Slike srpske revolucije" - o Prvom srpskom ustanku koji je označio početak oslobađanja od viševekovne otosmanske vladavine i stvaranja srpske države.

Konak kneza Miloša je deo istorijskog muzeja Srbije koji ove godine slavi pola veka postojanja.

Na današnji dan, pre 198 godina, doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka. Za vođu je izabran knez Miloš koji je Srbijom vladao u dva navrata - od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine.

Ostalo

Platon dobija digitalni muzej

Atina će uskoro dobiti digitalni muzej posvećen grčkom filozofu Platonu, a nalaziće se na mestu drevne Platonove filozofske škole, "Akademije", koja se nalazila nadomak atinskog Akropolisa.

Ostalo petak 26.04. 18:40 Komentara: 1

Upoznajte sve zvezde BDW 2013

S obzirom da je arhitektura aktuelna tema u Beogradu zbog održavanja 8. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, organizator predstavlja najinovativnije arhitekte, dizajnere enterijera, građevinske kompanije i urbaniste koji dolaze u Beograd na BDW konferenciju 2013.

Ostalo ponedeljak 22.04. 10:56 Komentara: 0

“Dobar dizajn“ u MIJ od 24. aprila

Muzej istorije Jugoslavije organizuje seriju izlоžbi pod nazivom “Dobar dizjn“, u saradnji sa Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i Muzejem za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, sa ciljem da skrene pažnju na važne pojave i autore u oblasti dizajna na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru kao i potrebu da se istraživanja istorije dizajna i vizuelnih komunikacija nastave.

Ostalo petak 19.04. 17:34 Komentara: 0
strana 1 od 21 idi na stranu