Preminula zvezda Vudstoka Riči Hejvens

Američki folk pevač Riči Hejvens, koji je svojim nastupom otvorio festival Vudstok 1969. godine, umro je od posledica srčanog udara u 72. godini u svom domu u Nju Džersiju

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

10:22

Default images

Kritičari se slažu da je Hejvens bio "muzičar posebnog stila sviranja gitare i pevanja". 1969. otvorio je poznati festival svojom verzijom pesme "Freedom", koja je odmah postala himna hipi generacije, a on ikona tog doba.

Hejvens je tokom karijere snimio oko 25 albuma, a 1993. godine nastupio je na inauguraciji tadašnjeg predsednika SAD-a Bila Klintona.

Osim po pesmama, oni koji su Hejvensa poznavali pamtiće ga po njegovoj nežnoj i osećajnoj prirodi, humoru i snažnoj ličnosti, objavio je predsednik Agencije "Roots" koja ga je zastupala dugi niz godina. Muzikom je počeo da se bavi u 20. godini, a Vudstok je bio prekretnica u njegovoj karijeri. Tamo je na istom mestu nastupio sa Džimijem Hendriksom i Dženis Džoplin, što mu je omogućilo brz uspon u muzičkom svetu.

Jedna od verzija legendarne pesme "Freedom" nalazi se i na albumu sa muzikom iz film Kventina Tarantina, "Đangova osveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: