Moja Jugoslavija: Podelite sećanje

Muzej istorrije Jugoslavije poziva posetioce da se jave ako "čuvate neko svedočanstvo o životu u Jugoslaviji (svejedno da li je to SR Jugoslavija, SFRJ, FNRJ, DFJ ili Kraljevina Jugoslavija...). Budite kustos sopstvenog nasleđa i podelite sa nama priču o predmetu koji smatrate važnim za istoriju Jugoslavije."

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

13:21

Default images

Izložbu „Jugoslavija: od početka do kraja“ je posetilo više od 12.000 posetilaca. Izazvala je različite reakcije i emocije a posetioci su nam se svakodnevno javljali želeći da nam ispričaju svoje uspomene i svoje viđenje istorije Jugoslavije. Po zatvaranju izložbe muzejski predmeti su vraćeni u depoe. Podstaknuti velikim interesovanjem pokrećemo akciju posetioci kustosi sa željom da uključimo različite poglede i posetiocima pružimo priliku da svoje predmete postave na kulisama izložbe „Jugoslavija: od početka do kraja“.

Pozivamo sve posetioce koji žele da sa nama podele iskustvo života u nekoj od Jugoslavija da u subotu 6. aprila u 13 časova dođu u Muzej 25. maj.

Sve što je potrebno je da budete raspoloženi za razgovor i ponesete svoje uspomene ili neki materijalni trag života u Jugoslavijji. To mogu biti fotografije vaših baka i deka iz perioda Kraljevine, udžbenici ili lektira iz škole koju ste pohađali vi ili neko od vaših (ko se još seća usmerenog obrazovanja?), oprema za fizičko: Yassa triko sa zvezdicama i patike ili baletanke, legendarne Vimbldonke ili Borosane, lenjirići iz Kraš expressa, mirišljave gumice, melodika, plastelin, salvete koje ste sakupljali, Zagi ili Vučko, ambalaže proizvoda, propusnica za koncert na Hajdučkoj česmi ili bilo koje lično sećanje na život u Jugoslavijji.
Vaš predmet možete donirati Muzeju, a ako ne želite da se od njega odvojite prenesite nam šta za vas predstavlja a mi ćemo fotografisati predmet koji čuvate i zabeležiti vašu priču.

Donatori predmeta će, kao prijatelji Muzeja, tokom cele godine imati besplatan ulaz na sve izložbe MIJ u sva tri objekta muzejskog kompleksa: Kuću cveća, Stari Muzej i Muzej 25. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: