“Više čudi Hemingvej nego Karleuša”

O tome zbog čega su idoli mladih u Srbiji Moamer Gadafi i Milorad Ulemek Legija, u emisiji “Hoću da znam” 29. marta govorili su reditelj Stevan Filipović i urednik u listu “Danas” Dragoljub Draža Petrović.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.03.2013.

10:28

Default images

Pomenuti podatak samo je delić nedavno predstavljenog istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka o vrednostima maturanata u Srbiji. Iako je podigao veliku prašinu, podatak je samo deo mnogo veće i složenije slagalice koja opisuje trenutno stanje mladih u Srbiji. A prema rečima Filipovića i Petrovića, ni taj podatak da su mladima idoli osim Legije, Gadafija, Hemingveja i Karleuše, ne iznenađuje mnogo. “Potpuno mi je neverovatno da neki maturant kaže da mu je idol Ernest Hemingvej. Očekivanije je, s obzirom na to u kakvom trenutku živimo, da idol bude Jelena Karleuša”, kazao je Petrović,.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i Filipović, autor filmova “Šišanje” i “Šejtanov ratnik”.

“Ovde treba postaviti pitanje šta je sa ljudima koji ne idu u srednje škole.? Ili sa onima koji ne idu u gimnaziju, pa nisu bili obuhvaćeni istraživanjem? Smešno je što smo iznenađeni, dobro je da rezultati nisu gori”, tvrdi Filipović dodajući da niko nema pravo da se zgražava.

“Radio sam film ‘Šišanje’ i tada prošao kroz mnoge rasprave, radionice i istraživanja. Dok smo pripremali film, jedan student FDU rekao je da nije hteo da igra Roma koji je u filmu žrtva, uz objašnjenje da ‘ne želi da mu prva uloga bude uloga ciganina’. Nisam mogao da verujem da mi neko to priča. Međutim, kad se završio proces snimanja shvatio sam da on nije esktrem već da deli mišljenje većine”, objašnjava Filipović.

Petrovića je u rezultatima osim Hemingveja iznenadio i Legija jer, kako kaže, ne razume otkuda on među idolima.

“Arkan je svojevremeno bio idol, ali je to čak i bilo razumljivo jer su ga u jednom trenutku mediji promovisali na sve načine. Legija je osvedočeni negativac, čovek koji je u zatvoru”, navodi on. Filipović slučaj objašnjava time što je kod dela javnosti ubistvo Zorana Đinđića posmatrano kao pozitivno a ne negativno, pa je i delu mladih ljudi zbog toga Legija pozitivna ličnost.

Deo odgovornosti, smatra Filipović, jeste i na medijima, ali i na mladim ljudima.

“Potrebno je postaviti granicu kada dete prestaje da bude dete i postaje odgovorno za svoje ponašanje. Naravno da postoji podela odgovornosti na mnoge činioce, ali ako sa odgovornost u potpunosti skinemo sa mladih, nismo ništa uradili”, zaključuje reditelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: