"Aida" u maju u Viminacijumu

Arheološko nalazište Viminacijum nadomak Kostolca sredinom maja biće domaćin velikog spektakla u okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta u Srbiji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.03.2013.

11:14

Default images

U amfiteatru Viminacijuma, jednom od retkih sačuvanih na prostoru Evrope koji će za tu priliku biti rekonstruisan od drveta, Beogradska opera uz, kako se očekuje, učešće dve svetske operske zvezde izvešće 18. maja Verdijevu "Aidu", čemu će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, diplomatski kor i brojne zvanice.

Kako je Tanjugu rekao direktor arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać, nekoliko sati pre "Aide" u Rimskoj vili Viminacijuma biće otvorena izložba pod nazivom "Konstantin i nejgovo doba", koju organizuje Narodni muzej i na kojoj će biti prikazano 128 artefakta nulte kulturne vrednosti nastalih u periodu od 1. do 4. veka.

Izuzetno mi je drago što je pre 100 godina u Srbiji obeleženo 1.600 godina Milanskog edikta, kaže Korać uz osmeh. "Šta vam to govori? Prvo, ako su to uradili vaši preci, najmanje što vi možete je da na dostojan način obeležite 1.700 godina edikta".

"Bez obzira na antiejdžing tehnologije, ja sigurno neću doživeti 1800 godina, koliko god se upinjao. A ako je to tako, onda je logično da zasučete rukave, iznesete sve lepo što imate i napravite svetsku izložbu najpre ovde u Viminacijumu a onda u Beogradu i možda svetu kako bi narednih 10 godina svi videli to bogatstvo koje imamo", rekao je Korać.

Korać je izrazio žaljenje što na izložbi neće biti Avarski pojas koji je "fascinantan predmet" ali je rekao da će za mesec dana koliko će izložba biti u Viminacijumu, posetioci moći da pogledaju "svetske predmete".
Miomir Koraæ, Viminacijum; Foto: www.mc.rs
Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti Nikolić i Dačić a "kada padne mrak, u amfiteatru - jedinom od Pule do Londona, od istoka do Makedonije i Bugarske, jedinom sačuvanom koji ćemo rekonstruisati od drveta, pred više hiljada lepih zvanica biće izvedena Aida", najavio je on.

U okviru državnog programa obeležavanja jubileja 17 vekova Milanskog edikta, do kraja godine planirani su brojni koncerti klasične muzike, opera "Trubadur" đuzepea Verdija koja će biti izvedena u Nišu kao i praizvedba opere "In hoc signo" po libretu Dejana Miladinovića.

Milanski edikt je zakonski akt koji su 313. doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije i kojim je proglašena verska ravnopravnost i restanak progona hrišćana.

Arheološki park Viminacijum jedan je od najbolje vođenih arheoloških nalazišta u Srbiji i godišnje privuče na stotine posetilaca.

U proteklih godinu dana, Korać i Viminacijum mogli su da se pohvale otkrićem grupe vunastih mamuta, zlatne grobnice ali i izvođenjem dva eksperimenta u okviru međunarodnog projekta Open Arch - sađenjem vina na rimski način i kremacijom na rimski način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: