MSUV: Film i video u Vojvodini

Izložba „Tehnologija narodu (studija slučaja: film i video u Vojvodini)“ biće otvorena 19. februara (19h) u novosadskoj galeriji Meandar u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Novi Sad
Podeli

„Projekat ’Tehnologija narodu’ koncipiran je kao izložba, bioskop, niz predavanja, prezentacija i razgovora kojima će se omogućiti uvid u specifične uslove proizvodnje u mediju filma, videa i televizije na primerima odabranih filmskih i video produkcija, tehnike i arhivske dokumentacije iz različitih istorijskih konteksta današnjeg regiona Vojvodine XX i XXI veka“, navodi se u saopštenju MSUV.

U okviru izložbe premijerno će biti prikazana dva filma, „Skijanje ne Fruškoj gori“ i „Panfilm: pogledi sećanja“.

„Skijanje ne Fruškoj gori“ sredinom tridesetih godina prošlog veka snimili su dr Žarko Kapamadžija i Karl Schaffer, a koje je digitalizovano u Jugoslovenskoj kinoteci. Reč je o jednom od prvih filmskih snimaka u boji snimljenih u Vojvodini, koji je nedavno pronađen i identifikovan u arhivi „Panfilma“.

Premijerno će biti prikazano i ovogodišnje dokumentarno ostvarenje „Panfilm:Pogledi sećanja“ za koji scenario, reziju, kameru i montažu potpisuje Radiša Stanišić, a grafički dizajn Pavle Halupa.

Film govori o periodu kada su pančevački amateri počinjali da se bave filmom šezdesetih godina prošlog veka i prikazuje, do sada nepoznate javnosti, arhivske materijale i filmske dokumente. U filmu govore: Ivan Rakidžić, Miloš Nikolić, Stevica Živkov, Želimir Žilnik, Milan Jelić i drugi.

Autori i kustosi postavke su Aleksandar Davić i Gordana Nikolić. Izložba će biti otvorena do 31. marta a sve informacije o pratećem programu možete pronaći OVDE.

Ostalo

Otvoren Dechkotzar konkurs

Godinama ste se divili majicama iz Dechkotzar kolekcija, a sada imate priliku da se divite i svom dizajnu: od vas se očekuje da do 15. marta pošaljete predlog dizajna za novu kolekciju na design@bracaburazeri.com.

Ostalo sreda 27.02. 10:01 Komentara: 4

Blaga Narodne biblioteke Srbije

Na Dan Narodne biblioteke Srbije i novoustanovljeni Nacionalni dan knjige u zgradi u Karađorđevom parku prvi put pred publikom biće izložen testament Svetog Petra Cetinjskog (Njeguši, 1748. - Cetinje, 1830).

Ostalo sreda 27.02. 09:41 Komentara: 0

Dan Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja obeležiće u četvrtak, 28. februara Dan Muzeja, 64 godine od osnivanja memorijalnog muzeja posvećenog velikanima srpske kulture prosvetitelju Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Ostalo ponedeljak 25.02. 10:39 Komentara: 0

Zadužbina koja traje 150 godina

Univerzitet u Beogradu sutra će na svečanosti obeležiti 150 godina Zadužbine kapetan Miša Anastasijević, u čijem se zdanju i danas nalazi Rektorat vodeće visokoškolske ustanove u regionu.

Ostalo nedelja 24.02. 21:49 Komentara: 0

Štrajk glađu zbog stanja u kulturi

Bivša direktorka nacionalnog ansambla igara i pesama "Kolo" Vesna Nikolić prestala je da uzima hranu sve dok joj Ministarstvo kulture ne odgovori na pitanja o eventualnoj ponovnoj pojavi korupcije u tom državnom ansamblu.

Ostalo subota 23.02. 13:44 Komentara: 8
strana 1 od 24 idi na stranu