Ko je u izboru za 55. Bijenale

Komesar nastupa Srbije na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji Maja Ćirić, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, i članovi Stručnog saveta počeli su rad na odabiru predloga idejnog rešenja za nastup Srbije.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Petak, 01.02.2013.

09:24

Default images

Umetnici Vladimir Perić, Vladimir Nikolić, Siniša Ilić, Zoran Naskovski, Miloš Tomić, Vesna Pavlović, Biljana Đurđević, Nikola Džafo, Bogomir Doringer i Dorijan Kolundžija i kustosi Zoran Erić, Saša Janjić, Ana Nikitović i Miroslav Karić, nalaze se u konkurenciji su za izbor idejnog rešenja.

Prioritet će imati radovi recentne produkcije (poslednje dve godine), ali i predlozi novih produkcija, osim ako koncept ne osvetljava na specifičan način radove koji su ranije realizovani.

Jedan od ključnih kriterijuma biće i izvodljivost, kao i komunikativnost predloga, saopštilo je 31. januara Ministarstvo kulture i informisanja.

Rok za podnošenje predloga bio je 28. januar, a od ukupno 20 pozvanih umetnika i kustosa, odgovorilo je njih 14.

Poziv da dostave predlog idejnog rešenja na temu “Enciklopedijska palata”, u smislu virtuelnog muzeja najvećih svetskih izuma i otkrića, bio je poslat i umetnicima Viktoriji Vesni, Draganu Papiću i Đorđiju Crnčeviću, istaknutom vajaru koji je nedavno preminuo. Takođe, poziv je bio upućen i kustosima Bojani Pejić, Uni Popović i Jeleni Vesić.

Članove Stručnog saveta čine istoričari umetnosti Dejan Sretenović, Darka Radosavljević i Milica Pekić, teoretičar umetnosti Stevan Vuković i multimedijalni umetnik Nikola Šindik, prenosi portal SEEcult.org.

Institucija zadužena za realizaciju izabranog rešenja je Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a kako je nedavno potvrđeno u Ministarstvu kulture, budžet će i ovoga puta biti 100.000 evra.

Bijenale umetnosti biće održano 55. put od 1. juna do 24 novembra, na temu “Enciklopedijska palata” koju je osmislio umetnički direktor Masimilijano Đoni (Massimiliano Gioni), italijanski kustos i likovni kritičar, umetnički direktor Fondacije “Nikola Trusardi” u Milanu i jedan od direktora izložbenog programa Novog muzeja savremene umetnosti u Njujorku.

Srbiju je na prošlom, 54. Bijenalu predstavljao Dragoljub Raša Todosijević, a detalji njegovog učešća su bili poznati već krajem 2010. Komesar je tada bio Živko Grozdanić, a organizator Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Todosijević je za izložbu “Svetllost i tama simbola” u Paviljonu Srbije dobio novoustanovljenu Unicreditovu Venecijansku nagradu, vrednu 150.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: