Otvorena izložba o holokaustu

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, 28. januar je u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena izložba fotografija i dokumenata "Jevrejski logor Zemun - Holokaust i kolaboracija u Srbiji".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2013.

21:18

Default images

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, koji je istakao da ona podseća na "sramnu propagandu" sprovođenu na teritoriji Srbije tokom Drugog svetskog rata, čiji je rezultat stradanje jevrejskog naroda.

"Kroz pažljivo prikupljanu dokumentaciju, arhivsku gradu i fotografije uspevamo da konstrušemo sliku o tragičnim događajima ne tako daleke prošlosti", rekao je Petković,navodeći da su na izloženim fotografijama obeleženi i nalogodavci, izvršioci, pomagači domaće kolaboracionističke administracije i propagatori ideologije antisemitizma.

Prikazani su, takođe, i oni koji su pomagali u spašavanju Jevreja i koji su na taj način dali nezaboravan primer ljudskosti.

Za trajno obeležavanje tragičnih događaja tokom Drugog svetskog rata neophodna je rekonstrukcija prostora Starog sajmišta u Beogradu, gde se nalazio ozloglašeni jevrejski logor "Judenlager-Semlin", rekao je Petković i dodao da će to podržati Ministarstvo kulture.

Ministar je najavio i podršku predstavljanju ove izložbe u Kulturnom centru u Parizu, tokom 2013. godine.

Na izložbi su, fotografskim dokumentima i faksimilima arhivske građe, sažetim tekstualnim objašnjenjima prikazani momenti stradanja Jevreja na delu Srbije pod nemačkom okupacijom, kroz jedan od glavnih motiva - "Jevrejski logor Zemun".
Foto. FoNet
Izložbu su pripremili predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel, dr Milan Koljanin sa Instituta za savremenu istoriju i Milan Fogel iz Izraela.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je da je holokaust jedno od najstrašnijih sećanja na skoriju istoriju i da svaki narod koji poštuje ljudske slobode i jednakosti poštuje i sećanje na one koji su poginuli u Drugom svetskom ratu i na one koji su preživeli te užase.

Fogel je kazao da je ovo izložba koja, pre svega, iz ugla stradalnika - Jevreja baca više svetla na ulogu saradnika okupatora u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

"Izložba je na jasan način odredila pravu meru dobrovoljnog i nadasve posvećenog učešća saradnika sa okupatorom u uništavanju njihovih dojučerašnjih komšija", rekao je Fogel.

On je dodao da se "običan narod" nije mirio sa politikom okupatora i onih koji su im pomagali, navodeći da je oko 130 građana Srbije nagrađeno Medaljom pravednika, za pomoć Jevrejima tokom rata.
Autor izložbe je rekao da bi Savez jevrejskih opština želeo i da je pokrenuo inicijativu da se bar deo Starog sajmišta preuredi u holokaust memorijalni centar, kao upozorenje da se zlodela ne ponove.

Fogel je podsetio da se Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava na dan kada su saveznici oslobodili najstrašniji logor "Aušvic" (27. januara 1945. godine).

Izložba "Jevrejski logor Zemun - holokaust i kolaboracija u Srbiji" već je predstavljena krajem prošle godine u Narodnoj biblioteci Srbije, povodom 70. godišnjice zatvaranja jevrejskog logora "Judenlager-Semlin" na Starom sajmištu.

Na otvaranju izložbe je nastupila violončelistkinja Sandra Belić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: