Preseljeni mamuti iz Viminacijuma

Mamuti koji su letos otkriveni na lokalitetu Nosak u arheološkom parku Viminacijum danas su krenuli na svoje poslednje putovanje i prebačeni su na mesto gde će se uskoro izgraditi paleontološki park.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

21:18

Default images

Glave i kosti runastih mamuta, starih oko 100.000 godina, koji se nalaze na površinskom kopu termoelektrane Kostolac, smeštene su, zajedno sa okolnom zemljom, u sarkofage koji su velikom dizalicom prebačeni u kamione i odvezeni u "rupu" koja će uskoro postati paleontološki park.

"Privilegovani smo da nešto što je bilo pre milion godina danas prenosimo na drugo mesto", rekao je Tanjugu direktor "Viminacijuma" dr Miomir Korać.
"Ti mamuti su bili orjaši svoga doba, sa kljovama od pet metara, a danas se prema njima odnosimo kao prema najfinijem staklu. Izgradili smo sakrofage od različitih limova, ispeglali smo puteve za njih, a sve da bismo ih prezentovali najpre nama, a onda i svetu, da se vidi kakvo smo bogatstvo imali", istakao je on.

Korać je rekao da će mamuti biti preseljeni u paleontološki park koji će "oslikati" klimu, floru i faunu tog doba i u koji će se dovoditi deca. "Biće to čarobno mesto da se vidi šta je to bilo pre milion godina", rekao je on.
Foto: Tanjug
Paleontološki park biće smešten u blizini mamuta Vike, koji je otkriven 2009. godine i predstavljaće sastavni deo arheološkog parka koji već godinama privlači pažnju stručne javnosti i posetilaca.

Desetak radnika i arheologa, "naoružanih" dizalicama i teškom mašinerijom, već danima su radili na pripremi terena i prenošenju ostataka ogrmnih praistorijskih životinja.

Ogromni bageri probili su i utabali put do kopa, a i pored jakog vetra koji na Viminacijumu uvek duva i niskih temperatura, grupe radnika ubacile su kosti i zemlju u specijalno napravljene sarkofage koje su danas prikačili na dizalice i preneli ih u kamion koji će ih odvesti do mesta u blizini Carskog mauzoleja.

Grupa takozvanih vunastih mamuta otkrivena je na Nosku početkom jula i izazvala veliko interesovanje javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: