Novi Sad ima uslove za kandidaturu

Odbor za realizaciju inicijative da se grad Novi Sad kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2020. godine ispunio je sve uslove i kandidatura je sada izvesna, rekao je predsednik Odbora Andrej Bursać.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

10:00

Default images

On je agenciji Beta rekao da je 2020. godina označena kao prva godina u kojoj i zemlje koje nisu članice Evropske unije mogu da se kandiduju za ovu titulu, te da je po signalima iz Brisela Novi Sad
ozbiljan kandidat.

"Ova odluka je bila presudna za nas, te je Odbor doneo strateški plan 'Visions2020' po kojem će se odrediti šta Novi Sad sve treba da uradi do 2020. godine i koje programske aktivnosti treba da budu
sprovedene, što je ujedno i neka vrsta kulturne strategije grada", rekao je Bursać.

On je rekao da će Novi Sad kandidaturu podneti 2014. godine, a odluka o tome ko će dobiti tu prestižnu titulu biće objavljena 2016. godine.

"Sve ono što će Novi Sad uraditi do 2020. godine se visoko vrednuje i ono što nam sada predstoji je izrada projekta koji će jasno, precizno i stručno odrediti pravce onoga što treba da se radi. Došlo je vreme da se ono što je bila vizija sprovede u delo", rekao je Bursać.

Prema procenama Odbora, ukupna vrednost projekta Evropske prestonice kulture 2020. godine iznosiće oko 100 miliona evra, od kojih će, po iskustvima prethodnih kandidata, grad Novi Sad obezbediti trećinu sredstava.

Predviđaju se ulaganja grada od 15 miliona evra, a u infrastrukturu che, prema procenama, biti uloženo oko 10 miliona evra iz gradskog budžeta.

Članovi Odbora su kazali da će sredstva za realizaciju projekta biti obezbeđena i iz republičkih fondova, kao i iz izvora EU, razvojnih banaka, javno-privatnih partnerstava, donacija i sponzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: