Ko su novi srpski akademici?

U Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) 1. novembra je primljeno 20 novih članova, a 22 akademika dobila su status redovnog člana SANU.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

16:21

Default images

Od novih članova, 13 akademika je izabrano za dopisne članove, dok je njih sedam dobilo zvanje inostranog člana, među kojima je i poznati austrijski književnik Petar Handke.

Skupštini SANU na kojoj su primljeni novi članovi, prisustvovala su 124 akademika koji su se izjašnjavali tajnim glasanjem, među 82 predložena kandidata.

"Svi predloženi kandidati imaju sjajne biografije. Svi su vrhunski stručnjaci i umetnici", rekao je predsednik SANU Nikola Hajdin.
Isidora Žebeljan (Foto: Tanjug)
Za izbor redovnog člana bila su potrebna 43 glasa, dok je za dopisne i inostrane članove moralo da glasa najmanje 66 članova SANU.

Najmlađi član SANU i jedan od izabranih za redovnog člana, kompozitorka Isidora Žebeljan rekla je da je dobila dodatni podstrek za dalji rad.

"To je veliki korak napred koji me obavezuje da učinim što više za društvo i svoje bližnje", rekla je Žebeljan.

Osim Isidore Žebeljan, za redovne članove sa odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabrani su Branislav Mitrović, Todor Stevanović i Ivan Jevtić, za dopisnog Petar Omčikus i inostranog Ivan Štraus.

Matija Beækoviæ (Foto: Beta)
Austrijski pisac Petar Handke postao je inostrani član SANU, dok su za redovne sa odeljenja jezika i književnosti izabrani Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma i Milorad Radovanovicć, a za dopisne članove Goran Petrović i Janoš Banjai.

Sa odeljenja društvenih nauka niko od kandidata nije izabran za dopisne članove, dok je redovni član postao Danilo Basta.

Dragoljub živojinović i Mirjana Živojinović
sa odeljenja istorijskih nauka primljeni su za redovne članove SANU, za dopisnog Ljubodrag Dimić, a Anatolij Arkadjevič Turilov za inostranog člana SANU.

Sa Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke za redovne članove izabrani su: Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, za dopisne Branislav Jelenković, Vladica Cvetković i Miodrag Mateljević, a za inostranog Laslo Foro.
Foto: Beta
Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja sa odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su redovni članovi, dok su Radmila Petanović i Radomir Saičić primljeni za dopisne, a Gordana Vunjak Novaković postala je inostrani član SANU.

Sa odeljenja tehničkih nauka za redovne članove izabrani su Zoran Đurić, Ninoslav Stojadinović i Zoran Popović, za dopisne Velimir Radmilović i za inostranog Valerij Vasiljevič Kozlov.

Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Peško Predrag i Vladisav Stefanović
sa odeljenja medicinskih nauka primljeni su u redovne članove SANU, za dopisne Petar Seferović, Zoran Krivokapić i Milorad Mitković, dok je inostranog izabran Mihail Veniaminovič Ugrumov.

Sledeći izbori za SANU biće održani za tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: