Ko su novi srpski akademici?

U Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) 1. novembra je primljeno 20 novih članova, a 22 akademika dobila su status redovnog člana SANU.

Izvor: Beta
Podeli

Od novih članova, 13 akademika je izabrano za dopisne članove, dok je njih sedam dobilo zvanje inostranog člana, među kojima je i poznati austrijski književnik Petar Handke.

Skupštini SANU na kojoj su primljeni novi članovi, prisustvovala su 124 akademika koji su se izjašnjavali tajnim glasanjem, među 82 predložena kandidata.

"Svi predloženi kandidati imaju sjajne biografije. Svi su vrhunski stručnjaci i umetnici", rekao je predsednik SANU Nikola Hajdin.

Za izbor redovnog člana bila su potrebna 43 glasa, dok je za dopisne i inostrane članove moralo da glasa najmanje 66 članova SANU.

Najmlađi član SANU i jedan od izabranih za redovnog člana, kompozitorka Isidora Žebeljan rekla je da je dobila dodatni podstrek za dalji rad.

"To je veliki korak napred koji me obavezuje da učinim što više za društvo i svoje bližnje", rekla je Žebeljan.

Osim Isidore Žebeljan, za redovne članove sa odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabrani su Branislav Mitrović, Todor Stevanović i Ivan Jevtić, za dopisnog Petar Omčikus i inostranog Ivan Štraus.

Austrijski pisac Petar Handke postao je inostrani član SANU, dok su za redovne sa odeljenja jezika i književnosti izabrani Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma i Milorad Radovanovicć, a za dopisne članove Goran Petrović i Janoš Banjai.

Sa odeljenja društvenih nauka niko od kandidata nije izabran za dopisne članove, dok je redovni član postao Danilo Basta.

Dragoljub živojinović i Mirjana Živojinović
sa odeljenja istorijskih nauka primljeni su za redovne članove SANU, za dopisnog Ljubodrag Dimić, a Anatolij Arkadjevič Turilov za inostranog člana SANU.

Sa Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke za redovne članove izabrani su: Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, za dopisne Branislav Jelenković, Vladica Cvetković i Miodrag Mateljević, a za inostranog Laslo Foro.

Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja sa odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su redovni članovi, dok su Radmila Petanović i Radomir Saičić primljeni za dopisne, a Gordana Vunjak Novaković postala je inostrani član SANU.

Sa odeljenja tehničkih nauka za redovne članove izabrani su Zoran Đurić, Ninoslav Stojadinović i Zoran Popović, za dopisne Velimir Radmilović i za inostranog Valerij Vasiljevič Kozlov.

Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Peško Predrag i Vladisav Stefanović
sa odeljenja medicinskih nauka primljeni su u redovne članove SANU, za dopisne Petar Seferović, Zoran Krivokapić i Milorad Mitković, dok je inostranog izabran Mihail Veniaminovič Ugrumov.

Sledeći izbori za SANU biće održani za tri godine.

Ostalo

Preseljeni mamuti iz Viminacijuma

Mamuti koji su letos otkriveni na lokalitetu Nosak u arheološkom parku Viminacijum danas su krenuli na svoje poslednje putovanje i prebačeni su na mesto gde će se uskoro izgraditi paleontološki park.

Ostalo petak 30.11. 21:18 Komentara: 11

Novi Sad ima uslove za kandidaturu

Odbor za realizaciju inicijative da se grad Novi Sad kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2020. godine ispunio je sve uslove i kandidatura je sada izvesna, rekao je predsednik Odbora Andrej Bursać.

Ostalo petak 30.11. 10:00 Komentara: 3

Ostavka zbog nacionalnih penzija

Već na prvom sastanku Komisije za dodelu nacionalnih penzija u utorak eliminisano je dve trećine kandidata, a predsednik, kompozitor Svetislav Božić - pismeno je podneo ostavku Umesto njega, na mesto predsednika, imenovan je glumac Miodrag Radovanović Mrgud.

Ostalo sreda 28.11. 11:17 Komentara: 8

Hrvati "svojataju" ćirilicu?

Međunarodni naučni skup "Hrvatska ćirilična baština" održava se u Zagrebu povodom 500. godišnjice štampanja prve hrvatske knjige na ćirilici, "Dubrovački ćirilski molitvenik - Od blažene gospođe ofičje", javila je agencija Hina.

Ostalo utorak 27.11. 15:01 Komentara: 217

O fenomenu Jugoslavije u MIJ

U Muzeju istorije Jugoslavije u subotu, 1. decembra, biće otvarena izložba pod nazivom "Jugoslavija od početka do kraja", koja će predstavljati osnovu buduće stalne postavke tog muzeja.

Ostalo nedelja 25.11. 15:51 Komentara: 8

Srpska “Transpoetika“ na Oksfordu

Jedan od najprestižnijih akademskih izdavača u svetu, “Oksford juniversiti pres“ (Oxford University Press), objavio je reprezentativnu monografiju o elektronskoj leksikografiji, a među inovativnim projektima koji su predstavljeni u knjizi zapaženo mesto je ima i "Transpoetika", istraživački rečnik beogradskog Centra za digitalne humanističke nauke.

Ostalo nedelja 25.11. 12:15 Komentara: 4
strana 1 od 25 idi na stranu