Izložba ''Istorija Fada'' u DOB-u

Izložba "Istorija Fada" biće otvorena otvorena u ponedeljak, 1. oktobra u Domu omladine Beograda, a na svečanom otvaranju nastupiće srpski "Alfama Quintet" koji izvodi fado muziku.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

16:56

Default images

Fado je izvođački žanr koji u sebi spaja muziku i poeziju koje su se razvile u Lisabonu u drugoj četvrtini 19. veka kao rezultat multikulturalnog spajanja afro-brazilskih pesama i plesova tek pristiglih u Evropu sa lokalnim muzičkim nasleđem, kako iz ruralnih delova Portugala koje je doneto sukcesivnim talasima unutrašnje imigracije, tako i kosmopolitskih gradskih pesama s početka 19. veka, navodi se u saopštenju DOB-a.

Stavljanje Fada na reprezentativnu listu Svetske nematerijalne kulturne baštine je priznanje univerzalnosti ovog portugalskog muzičkog žanra i dobar je primer za moguću zaštitu sličnog nematerijalnog nasleđa i u Srbiji.

Izložba "Istorija Fada" rezultat je saradnje Instituta Camoes i Muzeja Fada i ostvarena je u okviru kandidature Fada kao Svetske nematerijalne baštine za stavljanje na listu UNESKO-a tokom 2011. godine. Beogradska postavka organizovana je u saradnji Ambasade Portugala u Srbiji i Informativnog centra Evropske unije.

Sastav Alfama Quintet nastao je 2006. godine u Beogradu. Do 2009. godine sastav dobija svoju konačnu formu koju i danas čine Nina Zelić (vokal), Petar Nikolić (akustična gitara), Milan Dereta (akustična gitara), Mladen Vulević (kontrabas i kahon) i Slavica Perić (violina).

Među prvima u Srbiji počeli su da se bave tradicionalnom fado muzikom, istupajući, međutim, na momente iz okvira pomenutog žanra, uplićući ritmove i duh Balkana, ali i džez elemente.

U okviru programa otvaranja izložbe, u Velikoj sali DOB-a biće prikazan film "Amália" o životu legendarne fado pevačice Amalije Rodrigeš, režisera Karlosa Koelja da Silve (Carlos Coelho da Silva).

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: