Narodni muzej dobio v.d. direktorku

Prva žena direktor u istoriji Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković (65) postala je vršilac dužnosti direktora nacionalnog muzeja, saznaje Tanjug u vladi.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Brešković je bila na čelu ove institucije od 1996. do 2001.godine kao prva žena među 18 direktora koliko je vodilo Narodni muzej.

Klasični filolog Brešković je kao rukovodilac Kabineta numizmatike i epigrafike, radila u Muzeju grada Beograda, da bi se 1977. godine zaposlila u Narodnom muzeju na mestu kustosa Zbirke za antičku numizmatiku i epigrafiku.

Tokom pet godina u kojima je Brešković bila direktorka Narodnog muzeja prilike nisu bile lake, povučen deo stalne postavke, Zbirka strane umetnosti, a zbog NATO bombardovanja 1999. godine, i celokupna stalna postavka.

Nacionalni muzej je ipak imao izuzetno dinamičnu izložbenu delatnost; pokrenute su manifestacije po kojima se Muzej prepoznaje, poput Međunarodne smotre arheološkog filma, inicirani su važni projekti, kao što su Zaštita kompleksa Lepenski Vir ili letnja škola konzervacije.

Ostalo

Mikser: Od 28.maja do 2. juna 2013.

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog 5. izdanja festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja do 2. juna 2013. godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.

Ostalo sreda 26.09. 10:35 Komentara: 0

Danas je Evropski dan jezika

U Srbiji će danas. 26. septembra, povodom Evropskog dana jezika, biti održano vise manifestacija a centralna je svečani skup na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta kome će prisustvovati ministar prosvete Žarko Obradović i šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

Ostalo sreda 26.09. 09:38 Komentara: 0

Kako se (kulturno) stari u Srbiji?

Baka koja vesla, deka koji snima dokumentarni film ili režira predstavu, „visi“ na Fejsbuku, edukuje se, volontira, uobičajena je slika u mnogim evropskim zemljama. U Srbiji je pak ovo retka pojava...

Ostalo utorak 25.09. 10:27 Komentara: 13
strana 1 od 26 idi na stranu