ArtLeaks: Prvi skup u Beogradu

Međunarodna platforma ArtLeaks, održaće 31. avgusta radnu skupštinu u Kulturnom centru Rex u Beogradu, posle nedavnih sličnih okupljanja u Berlinu i Moskvi.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

17:54

Default images

Ovo okupljanje (na engleskom jeziku) biće posvećeno otkrivanju zloupotreba, korupcije i izrabljivanja u oblasti kulture i umetnosti, kao i promeni stanja u tim sektorima.

Skup ArtLeaksa trebalo bi da inspiriše predstavnike lokalnog kulturnog, društvenog i političkog miljea da se pridruže toj međunarodnoj platformi, a poslužiće i za sagledavanje opšteg konteksta rada i eksploatacije kulturnih radnika u Beogradu, Srbiji i na Balkanu generalno.

Predviđeno je i zajedničko formulisanje konkretnih radnih metodologija i akcija koje bi različite forme udruživanja radnika u kulturi mogle da primene u svom daljem razvoju.

Takođe, ArtLeaks očekuje da dobije kritičke ocene u vezi sa načinom sopstvenog funkcionisanja kako bi mogao da ga unapredi. Prethodne dve radne skupštine ArtLeaksa iznedrile su osnivanje saveza sa internacionalnim grupama kao što su W.A.G.E.(Njujork), Occupy Museums (Njujork), Arts & Labor (Njujork), Haben und Brauchen (Berlin), the Precarious Workers Brigade (London), The May Congress of Creative Workers (Moskva). Njihova misija je formulisanje direktnih akcija i podizanje svesti o uslovima rada i problemima radnika u kulturi i umetnosti.

Osnivači ArtLeaksa veruju da jedino međunarodno koordinisani savezi mogu da razotkriju izrabljivanje i cenzuru u današnjoj umetnosti i kulturi, ali isto tako i da zajednički osmisle nove organizacione modele koji bi odgovorili na potrebe i želje političkih subjekata nastalih na dodirnim tačkama aktuelnih ekonomskih, političkih i kulturnih preokreta.

ArtLeaks je 15. jula održao i skup u Moskvi, a prva radna skupština i radionica održani su početkom juna u Berlinu.

Platforma ArtLeaks počela je da radi 2011. godine, otkrivajući i istražujući slučajeve problematične finansijske politike u savremenoj kulturi, intenzivnu eksploataciju rada u kulturi, preuzimanje javnog prostora posvećeno tzv. nezavisnim inicijativama, aproprijacije kulture pod okriljem zloglasanih korporacija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: