Sto godina sociologije u Srbiji

Srpsko sociološko društvo (SSD) ove godine obeležava 100 godina sociologije u Srbiji, a tim povodom će 1. i 2. septembra biti organizovana naučna konferencija u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Srpsko sociološko društvo konferenciju "Sto godina sociologije u Srbiji" organizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom u Beogradu, a pokrovitelj skupa je Ministarstvo prosvete i nauke.

Kako su saopštili organizatori, ministar prosvete Žarko Obradović je najavio da će pozdraviti učesnike i učestvovati u radu skupa 2. septembra.

Na konferenciji će biti predstavljeno 66 referata i svi su dostupni na sajtu S SD, zajedno sa programom rada.

Povod za ovo svojevrsno rezimiranje razvojnog puta sociologije u našem društvu je prvi tekst u rubrici "Sociologija" Letopisa Matice srpske, brpj 5 za 1912. godinu, a napisao ga je Mirko M. Kosić.

Letopis Matice srpske je i danas živ naučni časopis, a Kosić se smatra našim prvim pravim školovanim sociologom, pa je to uzeto kao povod da se predstavi i analizira delatnost sociologa i socioloških institucija u Srbiji, kao i pitanja kojima se oni bave.

Zanimljivo je da ovaj članak Kosića obrađuje temu "feminizam", a najveća grupa među referatima posvećenim savremenim sociološkim pitanjima i disciplinama, na ovoj konferenciji razmatra upravo temu feminizma i rodnih studija.

Konferencija će biti održana na Avali, u Studentskom odmaralištu "Beograd".

Ostalo

Hoće li biti Oktobarskog salona?

Direktorka Kulturnog centra Beograda - koji je organizator Oktobarskog salona - Mia David izrazila je danas nadu da će organizatori uspeti da otklone primedbe na račun bezbednosnih uslova zgrade Geozavoda u kojoj bi Salon trebalo da se održi.

Ostalo petak 31.08. 16:47 Komentara: 9

"Jedan: sto" u srpskom paviljonu

Paviljon Srbije na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji predstavlja mininalistički projekat grupe mladih arhitekata “Jedan: sto” koji ima likovne, estetske, arhitektonske, socijalne i narativne elemente.

Ostalo petak 31.08. 10:01 Komentara: 3

Zvučna mapa Dorćola

Početkom maja ove godine UG "Tačka komunikacije" pokrenulo je projekat pod nazivom "Zvučna mapa Dorćola". Na inicijativu mladih teoretičara i producenata u kulturi, okupljen je tim koji već nekoliko meseci intenzivno radi na prikupljanju materijala koji će se naći na ovom jedinstvenom gradskom vodiču od oktobra ove godine.

Ostalo petak 31.08. 09:48 Komentara: 0

"U Studenici otkrivaju otkriveno"

Nemanjina Studenica jeste bila utvrđeni manastir, i to je bilo poznato i starim putopiscima i današnjim posetiocima. Nemanja je izgradio manastir Studenicu na ostacima starijeg utvrđenja kružnog oblika, sa radijalno postavljenim trougaonim kulama i sa polukružnim kulama na istočnom i zapadnom ulazu u utvrđenje, kaže arhitekta Marija Jovin.

Ostalo utorak 28.08. 09:28 Komentara: 3
strana 1 od 31 idi na stranu