Viminacijum - lokalitet za ponos

Na sat vremena vožnje od Beograda, u neposrednoj blizini TE Kostolac nalazi se jedno od najzanimljivijih arheoloških nalazišta u Srbiji - nekadašnji rimski grad Viminacijum i poslednje počivalište grupe vunastih mamuta, otkriće koje je uzbudilo stručnu javnost u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kao ključni deo popularne naučne i turističke rute "Putevima rimskih imperatora", arheološki park Viminacijum je godinama privlačio pažnju zaljubljenika u antičku istoriju i arheologiju i predstavljao odličan primer kombinacije nauke i preduzetništva kao najbolje vođeno nalazište u Srbiji koja je dom 17 rimskih careva.

Posebnu draž ovom lokalitetu, čiji se delovi nalaze na površinskim kopovima Kostolca i ispod polja kukuruza, 2009. godine dalo je otkriće mamuta starog oko milion godina, popularno nazvanog Vika.

Osim što je mamutica Vika među najstarijim na svetu (potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina) i što je do sada u svetu pronađeno svega 20ak ovih mamuta, kuriozitet ovog otkrića je taj što je njen skelet očuvan na licu mesta, nekih 270 metara istočno od Carskog mauzoleja Viminacijuma, i što nije izmešten iz prirodnog okruženja.

Prošlog meseca, međutim, bager koji je kopao rudu na lokalitetu Nosak, oko 2 kilometra od Vike, otkrio je kosti drugog mamuta - Noska, mlađeg od Vike. Ubrzo potom, ispostavilo se da se na ovom lokalitetu nalazi nekoliko runastih mamuta starih oko 100.000 godina koji su tu skončali.

Stručnu javnost uzbudilo je ovo otkriće jer, kako je Tanjugu rekao direktor arheološkog projekta Viminacijum, dr Miomir Korać, "nema mnogo takvih mesta na svetu gde se mamuti istražuju na brojeve, na količine".

"Teško je reći koliko se mamuta nalazi ovde. Na svakih 30 metara imamo sukcesivno pojavljivanje jedne jedinke. Trenutno smo otvorili prostor od 230 metara i tu nalazimo i kosti koje ne pripadaju mamutima. To će biti veliko iznenađenje jer ćemo možda naići na više nekih stvari", rekao je on.

Kada je reč o vrsti novootkrivenih mamuta, Korać kaže da se radi "o simpatičnim mamutima, bar sa dečje tačke gledišta, o čupavim, vunastim vulijima poznatih iz filmova ''Ledeno doba'' koji su stari 60 - 70 ili čak 100.000 godina i koji se razlikuju od Vike koja je stara milion godina".

I pored toga što temperatura na površinskom kopu - koji deluje kao mesečev predeo u raznim nijansama crne, braon i sive - prelazi 50 stepeni i hlada nigde nema, grupa arheologa i drugih stručnjaka vredno i užurbano radi kako bi se sve kosti što pre izmestile u specijalistički park koji će biti izgrađen u Viminacijumu, jer "Kostolac" mora da nastavi sa eksploatacijom rude.

"Kao što je rekao neko od mladih kolega, bolje da se nas 40 arheologa kuva na plus 40, 50 nego da sedam miliona Srba cvokiće na zimu", rekao je Korać.

Plan je da se novootkriveni mamuti i Vika u celosti izmeste u jedan paleontološki park i to bi, kaže Korać, trebalo da se dogodi do kraja godine.

"Kad smo već miljenici sudbine i kada je ovaj prostor miljenik svega toga, hajde da se ne obrukamo, da napravimo paleontološki, paleozološki, paleobotanički park. Mi možda ne možemo da imamo Prirodnjački muzej poput onih iz Londona ili Njujorka ali možemo posetiocima da ponudimo energiju i ambijent"
, rekao je on.

Park će biti izgrađen na vidikovcu u blizini naučno-istraživačkog centra Viminacijum, sa pogledom na kop gde su mamuti pronađeni i gde se sve to dešavalo pre milion godina, rekao je Korać.

U Viminacijumu, čiji tim predstavljaju mladi doktori nauka (ima ih 7) i doktoranti (14), u istraživanju se koriste nove tehnologije, uključujući radare, magnetizam, GPS-ove subsantimetarske preciznosti, analizu 3D objekata a sve sa ciljem da se istraživanja završe što pre.

Da sreća pomaže hrabrima i vrednima pokazalo se i kada su, ubrzo pošto su pronađene kosti vulija, arheolozi u neposrednoj blizini Noska našli grobnice sa zlatnim nakitom iz 2. veka, čije je iskopavanje za sada obustavljeno kako bi se posvetili mamutima, ali koje postavljaju zanimljiva pitanja budući da je jedan od pokojnika bio zaliven krečom.

"Da li zbog kuge? Da li su znali nešto što ne znamo danas, da li su koristili kreč kao dezinfekciono sredstvo? Mi sada dolazimo do saznanja da je arheologija nauka budućnosti"
, kaže Korać.

"Mi sad prikupljamo informacije koje će nam pomoći u budućnosti", rekao je on.

Da je interesovanje za Viminacijum i njegove mamute veliko, pokazala je i grupa studenata iz Austrije kao i velika grupa turista koji su na temperaturi od preko 35 stepeni došli da obiđu prostor bivšeg rimskog vojnog logora i grada i Viku koja, makar do avgusta kada će je izmestiti, kao čuvar stoji iznad kopa na kome, rame uz rame rade arheolozi i radnici termoelektrane.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu