Ko oblikuje naše gradove?

Program pod nazivom „Urbanized“ biće održan 27. juna u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, na inicijativu Ministarstva prostora.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

15:05

Default images

“Urbanized” je dugometražni dokumentarni film koji preispituje strategije urbanog planiranja i postavlja pitanje: "Kome je dopušteno da oblikuje naše gradove, i na koje sve načine se to radi?" 

U filmu se pojavljuju neki od vodećih svetskih arhitekata, urbanista, političara, graditelja, sociologa... U filmu su i Pariz, Njujork, slamovi Mumbaja, plaže Rio de Žaneira, biciklističke staze u Bogoti, šetališta u predgrađima Kejp Tauna, novi projekti socijalnog stanovanja koji treba da zamene neformalna naselja u Santjagu u Čileu…

“Urbanized” je treći deo trilogije reditelja Garija Hustvita (Gary Hustwit), prethode mu filmovi “Helvetica” i “Objectified”. U filmu se govore engleski, španski, nemački i portugalski a emituje sa engleskim titlovima.

Projekciji filma prethodiće vođenje kroz izložbu „Nedovršena modernizacija“ koju čine fotografije, video snimci, makete građevina i 'novih' gradova (Novog Beograda, Nove Gorice, Novog Zagreba), strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice; izvoz jugoslovenske arhitekture u nesvrstane zemlje; letovališta na jadranskoj obali; avangardni projekti koji su pomerali granice arhitekture; ekskluzivni intervjui sa najpoznatijim arhitektama iz SFRJ...

Izložba “Nedovršene modernizacije” predstavlja najznačajnije arhitektonske projekte i velike urbanističke  planove koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić a organizator je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor) i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).

Satnica programa zakazanog za 27. maj izgleda ovako:

18:00 vođenje kroz izložbu “Nedovršene modernizacije”

19:30 projekcija filma “Urbanized”, reditelj i producent Gari Hustvit (Gary Hustwit), SAD, 2011. god, 85 min

21:00 diskusija o izložbi i filmu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: