Kusturica član Akademije nauka RS

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas, 11.juna za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS).

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi svetski poznati stručnjaci, koji u svetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke i umetnosti.

Kusturica je rekao da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vekove, najviše u kulturi.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovečne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je u besedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i doslednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od detinjstva, zadržali do ovog doba.

Član SANU i drugih svetskih akademija, stručnjak u oblasti nervnog sistema Ljubiša Rakić rekao je da je počastvovan što je akademik ANURS-a, jer je ova "relativno mlada akademija za 20 godina postojanja svojim uspehom uhvatila korak sa mnogim akademijama koje postoje više stotina godina".

On je pojasnio da je u svojoj besedi dao opšti pogled na nauku u sadašnjosti i budućnosti, iako je osnova njegovih istraživanja izučavanje nervno-biološke osnove ponašanja, uključujući i ponašanje u razvoju i nervobiologiju starenja, o čemu je i publikovao veliki broj radova. Kuzmanović je istakao da je prava sreća da ANURS ima takve akademike u svom sastavu.

"ANURS do danas ima 15 inostranih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama. Nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovde nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjoj Luci, nakon inauguracije novih članova ANURS-a.

Inače, novi inostrani članovi izabrani su na poslednjoj sednici Skupštine ANURS-a, održanoj 9. decembra 2011. godine.

Ostalo

Bronza za balerinu iz Srbije

Članica Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Teodora Spasić, osvojila je bronzanu medalju u finalu Svetskog takmičenja mladih baletskih umetnika od 18 do 28 godina u Istanbulu, saopštilo jeNarodno pozorište u Beogradu.

Ostalo subota 30.06. 21:10 Komentara: 1

Kultura dubrovačkih Srba na izložbi

Izložba "Kultura Srba u Dubrovniku 1790-2010. iz riznice Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja" otvorena je 29. juna u Arhivu Srbije, u prisustvu velikog broja posetilaca i predstavnika SPC i ministarstva kulture Srbije i Hrvatske.

Ostalo subota 30.06. 10:28 Komentara: 2

Crkvi u Vitlejemu treba zaštita?

Palestinci pojačavaju pritisak na UNESCO da Crkvu rođenja Hristovog u Vitlejemu na Zapadnoj obali uvrsti na listu ugrožene svetske baštine, uprkos protivljenju Izraela i hladnom odgovoru Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Ostalo sreda 27.06. 21:47 Komentara: 0

Italiji vraćene ukradene umetnine

Sjedinjene Američke Države vratile su Italiji ukradena umetnička dela vredna više miliona dolara, uključujući i dve 2.300 godina stare keramičke vaze, rimsku skulpturu i renesansnu sliku.

Ostalo sreda 27.06. 19:26 Komentara: 0

"Beograd 2020" na korak do cilja

Projekat Beograd prestonica evropske kulture u 2020. godini, u veoma jakoj konkurenciji, nalazi se u samom vrhu kandidata za ovu prestižnu titulu o kojoj će Evropski parlament odlučivati u Briselu polovinom jula.

Ostalo sreda 27.06. 15:47 Komentara: 24
strana 1 od 44 idi na stranu